Dr. Barna Andrea

Hírek

Honlapom 2024. őszén megújul, szeretettel várom az új honlapon is. Kellemes nyári pihenést kívánok!

barna.andrea.pszi@gmail.com      70-9423236


Tisztelt olvasóim, 2024/25-ben a Közép-Európai Mediációs Intézet KEMI Mentor képzésén veszek részt, amellyel a legmagasabb  szintű szakmai szervezet tagjaként további speciális ismereteket szerzek majd.


Kedves érdeklődők, örömmel osztom meg, hogy 2023. júniusában a KRE pszichológia szakán viselkedéselemző diplomát szereztem, tanulmányaimat a Debreceni Egyetem mesterszakán folytatom. Jogász és kommunikációs végzettségeim mellett pszichológiai szaktudasomat is a legmagasabb szintre szeretném emelni ügyfeleim még jobb támogatása érdekében.


Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Mi történik a mediációs ülésen?

mediációs eljárás menetéről korábbi bejegyzésemben részletesen írtam: az első szakaszban külön-külön beszélek a felekkel, és ha kellően közeledtek a megegyezés felé, akkor következhet a mediációs ülés.

Ez tehát a válási mediáció menete. De mediációs ülés a párkapcsolati mediációban is van... Mi az a mediációs ülés tehát?

A mediációs ülés a mediációs eljárás második szakasza, a záró szakasz. A lényeg. A mediációs ülésen hozzuk létre a megállapodást, amelyet - ha válási mediációról van szó - be kell nyújtani jóváhagyásra a bíróságra. Párkapcsolati mediációban is létrejön megállapodás, a párkapcsolati mediáció azzal le is zárul. De mi történik a mediációs ülésen?

A mediációs ülés nagyjából hat óra időtartamú. Meglepően hosszúnak tűnhet. De megvan az oka, és itt nem arra gondolok, hogy egy sokéves házasság felbontása, vagy egy hosszú kapcsolat új alapokra helyezése bizony beletelik egy kis időbe... Még ha az előkészítő egyéni beszélgetések során egész közel kerültek is az álláspontok, a végső megállapodás itt születik meg. Minden lényeges kérdésről, ami a kapcsolattal, a házassággal összefügg. Ha így nézzük, a hat óra bizony nem is olyan sok, főleg ha a két-három éven át tartó, sokórás tárgyalási napokból álló bírósági válásra gondolunk...

Fontos, főként válási mediációnál, hogy bizonyos kommunikációs szabályokat az ülés elején rögzíteni kell, még akkor is, ha azok természetesek a felek számára: a megegyezés során nem minősítünk, nem vágunk egymás szavába és nem emeljük fel a hangunkat. Ez azért lényeges, mert az indulatok hevében ezek a természetes dolgok már nem is olyan természetesek. Sok válásnál az érzelmek még nem csengtek le: a megegyezés mellett döntöttek, erre törekszenek, de egy-egy téma kapcsán előkerülhetnek régi sérelmek, felszakadnak érzések.

A mediációs ülés az én gyakorlatomban - követve a kiváló szakember, kedves tanárom: Nagy Zsóka által kidolgozott módszert - alapvetően két nagy részből áll.

Először mindkét fél időt kap, hogy külön-külön beszéljenek, úgy, hogy a másik hallgatja, félbeszakítás nélkül. Ez a rész válás esetén az érzelmek lezárására szolgál, ami ahhoz kell, hogy tisztán látva a kapcsolatukat érzelmileg lezárják magukban. Persze nem itt a mediációs ülésen fogják lezárni: ahhoz idő kell. El kell fogadnunk a kapcsolat értékeit, azt amit hozzátett az életünkhöz, amit tanultunk belőle. Ez nehéz amikor éppen válni szeretnénk, de szükséges, mert enélkül lezáratlan marad a kapcsolat, marad a harag, az ellenségesség. Így nem lehet megegyezni. Ez a külön-külön kérdésekkel irányított beszéd-lehetőség segít abban, hogy meginduljon ez a folyamat: a válás, mint veszteség feldolgozása. És könnyebb legyen a megegyezés.

Sok esetben a válási mediáció ilyenkor átfordul párkapcsolati mediációvá... Mit jelent ez? Hogy egyszerűen a felek úgy érzik: adnak még egy esélyt a kapcsolatuknak és nem a válásról akarnak megegyezni, hanem arról, mi segítene abban, hogy jól működjön a kapcsolat. Ha ez történik - és ahogy már több helyen írtam az ügyfelek nagyjából 40%-ánál ez történik - akkor a megegyezés azt jelenti, hogy megegyeznek abban, hogyan szeretnének egymással élni a  jövőben. Természetesen ha a mediáció eleve a párkapcsolat javítását tűzte ki célul, akkor ugyanez a megegyezés célja.

Vannak azonban, akik válni akarnak és el is válnak. Meghozzák ezt a nehéz döntést és kitartanak mellette. Én a magam részéről - bár három gyermekes anya vagyok és a családot fontosnak tartom - nem gondolom, hogy minden kapcsolatot meg kell menteni. És hogy meg lehet. A válás nem tragédia, hanem döntés. Sokszor nagyon jó döntés. Válási mediációban az érzelmek lezárása után a megegyezés sokkal könnyebben megy, mint gondolnánk. Még egészen sok sérelem és hosszú évek után is nagyon szép együttműködések alakulnak ki, elsősorban a közös gyerekek érdekében.

A mediációs ülés befejező, második része a megegyezés. A mediációs ülés utolsó részében, a megegyezés létrehozásakor válás esetén két fontos téma van. Egyrészt meg kell egyezni abban, hogy ki mit szeretne, milyen egymás közötti együttműködést, érzelmi viszonyokat: például hogy "jelen legyek a gyerek életében", vagy "szeretném, ha a gyerek előtt egymásról tisztelettel beszélnénk". Másrészt meg kell egyezni a konkrét, a törvény által is előírt kérdésekben: a gyermekek elhelyezése, kapcsolattartás módja, tartásdíj összege, a közös vagyon megosztása stb. Ez utóbbi megegyezés az, amelyet azután a felek írásba foglalnak és én mediátorként aláírom. Ezt a megállapodást fogja a bíróság jóváhagyni. A benyújtáshoz csak egy keresetlevél szükséges még, amelyet egy jogász-mediátor természetesen elkészít a hozzá fordulóknak, így nincs szükségük külön jogi szakértőre. A mediációs megállapodás tartalmáról, hogy mik azok a kérdések, amikben mindenképpen meg kell egyezni, külön bejegyzésben írtam.

Előfordul az is, hogy "próbaválásban" állapodnak meg a felek, ami itt azt jelenti, hogy a megállapodást egyelőre nem nyújtják be a bíróságra. Hagynak egy kis időt maguknak, hogy végiggondolják és a gyakorlatban kipróbálják a megállapodásban foglaltakat. Ilyenkor mondjuk három hónap múlva újra ránézünk, és ha nincs a megállapodáson változtatnivaló, akkor benyújtják a bíróságra. Ha pedig esetleg ezidő alatt kiderül, hogy a kapcsolatot mégis folytatni szeretnék: a megállapodás érvényét veszti...

 

e-mail icon Facebook icon