Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Ilyen mediációs irodát szerettem volna!

Amikor elképzeltem, hogy saját mediációs irodát nyitok, csak azt tudtam, hogy olyat szeretnék, ahonnan az emberek megnyugodva  indulnak tovább, optimistán tekintve a jövőbe. Ahol jó kezekben érzik az ügyüket, ahol érzik, hogy valódi odafigyelést kapnak.

Nagyon sokat számít persze a szakértelem, mert anélkül nem lehet sikeresen megoldani a problémákat. De kevés az, ha az ember ismeri a jogi hátteret és profin alkalmazza a kommunikációs technikákat. Emberekkel csak elhivatottan lehet foglalkozni. Úgy, hogy valóban érdekel az, aki megkeres. Átérzem a gondjait, látom a céljait. Ha egy párról van szó akkor persze mindkettejükét. Nem egyszerűen csak tájékoztatni őket a jogi lehetőségekről és felismerni a konfliktus mögött levő okokat, terelni őket hűvösen a megegyezés felé. Hanem valódi érdeklődéssel kérdezni, olyan hangulatot teremteni, ahol olyasmikre is rájönnek, amire egyébként nem gondoltak. Ezért foglalkozom pszichológiával is: azt tapasztaltam, hogy a különböző módszerekkel hihetetlen nagy változásokat lehet elérni. Egy válás vagy egy párkapcsolati válság mindig önismereti út. Szinte új életet kezd az ember ilyenkor. Az lenne a jó, ha ez az új élet nem a régi sémák újabb verziója lenne, hanem egy felismerésektől gazdagabb élet. Ahol az ember közelebb kerül ahhoz, amit valójában szeretne, amilyen ő valójában: elvárások és kényszerek nélkül. Szerintem a mediátornak ebben nagyon fontos szerepe van.

Ahogy sokan ódzkodnak a jogászhoz fordulástól, mondván az majd csűri-csavarja a jogi kifejezéseket és csak azt nézi mennyit fizetek, éppen így ódzkodnak sokan a pszichológustól is. Mert az kielemez, vájkál bennem és egyébként meg nem vagyok dilis. Az a szerencse, hogy a mediátorokkal szemben még nem alakultak ki ilyen előítéletek:-)

A válni akarók, vagy akik a kapcsolatukon javítanának, szívesebben fordulnak jogász és pszichológus helyett mediátorhoz. És ha hozzá fordultak, akkor legtöbbször nem mennek még más szakemberekhez is. Szerintem ezért fontos, hogy azt a bizalmat, amit az engem megkeresőktől kapok, a lehető legteljesebben használjam fel és a lehető legtöbbet segítsek. Ne csak az adott vita gyors megoldása legyen szem előtt, hanem ha szükség van rá, akkor átadjam akár a jogi ismereteket, akár azokat az ismereteket, amik segítenek a válás, mint veszteség feldolgozásában, vagy a párkapcsolat jó működtetése érdekében hasznosak. Egyszóval hogy ne csak szűk értelemben vett mediátor legyek, hanem segítő, támogató is azoknak az embereknek, akik megkerestek a bizalmukkal.

Nagyon örültem, amikor ezt a szemléletet a mediátor-képzésen is hangsúlyozta tanárom, aki a klasszikus módszertől eltérve kidolgozta az érzelmeket is figyelembe vevő mediációt. Ez ugyanis több annál, mint egyszerű közvetítői munka: "szép" mai szóval mondva egyben életviteli tanácsadás is. A kapcsolatok megszakadása vagy rossz működése sokszor a kommunikáción múlik, de még többször a benne élők saját, egyéni problémáin alapul. Nem lehet hosszú távú megoldást találni mégoly sikeres mediációval sem, ha az egyéni problémák rejtve maradnak. Ezért aztán mindenképpen többet szeretnék adni az engem megkeresőknek, mint szimpla jogi tanácsadást, vagy a megállapodás folyamatának profi levezetését.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy ha én mediátorhoz fordulnék mi lenne a fő szempontom? És azt hiszem a bizalom. Akire a voksomat adom, az nemcsak "ügyintéző" lesz, de kezébe helyezem az életem egy részét, beavatom a céljaimba, a múltamba, az érzéseimbe. Egy válás vagy egy párkapcsolati probléma nem egy szimpla megbízás, ahol majd valaki intézkedik, mint egy ingatlanvásárlásnál. Én magam nem szívesen fordulnék hűvös, a válásomat futószalag-ügynek tekintő mediátor-céghez, legyen bár a mediátornak sok diplomája és szakmai sikere. Persze olyasvalakihez sem, aki nem hozzáértő, bizalmaskodik és olyasmibe is belefolyik, amibe én nem szeretném.

Amikor a saját irodámon gondolkodtam, ezek jártak a fejemben. Azt hiszem sikerült megtalálnom az összhangot a megfelelő szakmai háttér és a támogató, empatikus segítségnyújtás között.

e-mail icon Facebook icon