Dr. Barna Andrea

Hírek

Kedves látogatók! Az elmúlt hosszabb időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Nyolc év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat az info@drbarnaandrea.hu emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: info@drbarnaandrea.hu
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Ügyvédhez vagy mediátorhoz?

Ha megszületik az elhatározás a válásról, ma még legtöbbször az az első gondolat, hogy ügyvédet kell keresni. Pedig...

Pedig mediációval gyorsabban és békében rendezhetjük a válással kapcsolatos kérdéseket.

Utánanézve, hogy hogy is van a válás, az ember évekig tartó vádaskodásról, igazságtalan döntésekről olvas és rengeteg jogszabályt talál. ”Jó ügyvéd nélkül elképzelhetetlen, hogy jól jöjjek ki belőle...”. Mediátor nélkül pedig elképzelhetetlen, hogy gyorsan, békésen megegyezve, kis anyagi veszteséggel jöjjek ki belőle...

A köztudatban nincs benne, hogy nem minden jogász ügyvéd. Lehet például mediátor is. Jogászként van rá lehetőségünk, hogy ki ki érdeklődése, személyisége alapján válasszon, mi az ami neki való. Vitákban konfrontálódni és érvelni ügyfelünk érdekei mentén, vagy bíróként döntéseket hozni a bizonyítékokat mérlegelve, esetleg szerződéseket írni, talán új szabályozást kialakítani, jogszabályokat szerkeszteni. Vagy mediátorként ugyanazokkal a jogi ismeretekkel azt segíteni, hogy nem egyik vagy másik fél, hanem mindketten a lehető legjobban jöjjenek ki az ügyből: gyorsan, nagy költségek nélkül, harag és gyűlölet nélkül. 

Mi hát a különbség ügyvéd és mediátor között?

Az ügyvéd olyan jogász, aki - többek között - a perben képviseli megbízóját. Magyarul az ügyvéd kizárólag ügyfelének érdekeit szem előtt tartva a bírósági és más eljárásokban mindent megtesz azért, hogy ügyfele minél jobban jöjjön ki az ügyből. Ennek érdekében konfrontálódik, érvel a másik féllel szemben, és persze ügyfelét felvilágosítja a jogairól, lehetőségeiről. Az ügyvéd azonosul ügyfele céljaival és minden módot megkeres, hogy azokat együtt elérjék. Nem tekinti - nem is tekintheti - szempontnak azt, hogy a másik félnek mi az érdeke. Nem tekintheti szempontnak, hogy békés legyen a megoldás, rendeződjön a konfliktus érzelmi része is. És a konfliktus egyre éleződik, ahogy halad előre az ügy. Végül sokszor a "nyertes" sem boldog a sikerével, hiszen a csatában ő is vérző sebeket szerzett.

A mediátor olyan szakember - az én esetemben jogász, de nem feltétlenül az - aki közelíti a két fél álláspontját. A mediátor mindent megtesz azért, hogy mindkét félnek megfelelő, kielégítő közös megegyezés jöjjön létre. Ehhez felhasználja kommunikációs, pszichológiai ismereteit, vagy az én esetemben például családállítói, NLP terapeutai tanulmányait is. Szélesebb körű a segítsége, mint egy jogászé. Segít, hogy ne kívülállók - bíróság, két ügyvéd, hivatalok - járjanak jól azzal, hogy két ember nem tudja békében lerendezni a konfliktusát. Hogy a megegyezés után mindkét fél nyertesnek érezze magát, anélkül, hogy egymáson sebeket ejtettek volna, ami ismét bosszúért kiáltana és a körforgásnak sose lenne vége. Hanem lezárják ami volt, tiszteletben elválva egymástól, bármi történt is. Hogy új fejezetet kezdhessenek, harag és gyűlölet nélkül. Hogy saját maguk hozzák létre közösen a megegyezésüket és ne kívülállók döntsenek az ő saját ügyükben.

Mi a közös bennük: ügyvéd és mediátor? Az én esetemben a jogi szaktudás. Hogy minden, a válással kapcsolatos jogi ismeretet átadok, tulajdonképpen hasonlóan, mint egy ügyvéd, azonban a konfliktusban nem állok egyik vagy másik oldalon, nem adok tanácsokat: a közös megegyezésért dolgozom. 

e-mail icon Facebook icon