Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Felmerülő kérdések

Mikor forduljunk a mediátorhoz?
Ha probléma merült fel a kapcsolatban, célszerű minél előbb mediátorhoz fordulni, mielőtt a konfliktus teljesen elmérgesedne. Általában annál nagyobb az esély a vita békés megoldására, minél korábbi szakaszban kezdődik a mediáció. Ahogy a konfliktus kiéleződik, egyre több a sérelem, egyre inkább eltávolodnak a felek.
Sokszor ha megpróbálják megbeszélni a dolgot "ajtócsapkodás" lesz a vége, régi sérelmeket vágnak egymás fejéhez és mindketten úgy érzik: itt már nem lehet és nem is érdemes megoldást keresni.

Ha viszont nem beszélnek egymással a problémáról, akkor csak gyűlik, gyűlik a feszültség, miközben egyre nő a távolság. Mindkét fél - nem tudatosan, de - igyekszik "támogatókat" szerezni a maga igazához, tanácsot kér a barátaitól, családtagjaitól, akik természetesen mellé állnak. Ebben a fázisban már sokkal nehezebb a konfliktuskezelés, kimozdítani az embert és megláttatni vele a másik fél szempontjait...

Sok kapcsolatban a problémák oda vezetnek, hogy valamelyik fél külső kapcsolatot keres. Ez mindkettejüknek megterhelő: a bújkálás, az őszinteség hiánya egyik oldalon, a bizalom megrendülése a másik oldalon, egyaránt nagy teher. Célszerű ilyenkor is minél előbb mediátorhoz fordulni, és nem feltétlenül azért, hogy a kapcsolatot feltétlenül megmentsük, hanem hogy elkerülhető legyen ez a teher mindkettejük számára.
Javasolt tehát mielőbb mediátorhoz fordulni, mert a mediáció során a vita meghatározott keretek között marad, így sokkal nagyobb az esély a megoldásra. A felek nézeteltérését a mediátor objektíven kezeli és segít abban is, hogy mindketten mintegy "külső szemmel" lássanak rá a problémára.

És ha a válás már folyamatban van? Előfordulhat, hogy a válása már folyamatban van, amikor hall a mediáció lehetőségéről. A folyamatban lévő válást a mediációval felgyorsíthatjuk: további időt és költségeket megspórolva a közösen kialakított megállapodással lezárhatjuk. Csak szándék kérdése, és ha gyermekek is vannak, akkor egy próbát feltétlenül megér.

Miért működik a mediáció?
A mediáció nagy előnye, hogy a felek vitája, azaz a megegyezés folyamata szabályozott keretek között zajlik. A mediátor jelenléte és az, hogy a beszélgetést mederben tartja, oda vezet, hogy a vita nem válik személyeskedéssé, az indulatok nem szabadulnak el. A mediátor által biztosított keretek, "játékszabályok" segítik, hogy hatékony, érdemi párbeszéd alakuljon ki. Így könnyebb és gyorsabb a megegyezés.

Miért kell mediátor, ha megegyezhetünk a válásban egymás között is?
A mediáció során létrejövő megállapodás hivatalos irat, szemben azzal, ha a felek mediátor nélkül, egymás közt állapodnak meg. Válás esetén tehát ezt az aláírt megállapodást csak be kell adni a bíróságra. A bíróság elfogadja és a házasságot felbontja. Mivel a mediátor a szükséges papírokat (pl. keresetlevél) szintén elkészíti, nincs szükség ügyvédre, amivel jelentős költségeket lehet megtakarítani.

Mit tegyek, ha a másik fél nem szeretne mediátorhoz fordulni?
Előfordul, hogy a másik fél nem szeretne mediátorhoz fordulni: vagy azért, mert szerinte önállóan is meg tudják oldani a konfliktust, vagy azért, mert inkább bíróságra menne, ügyvédet fogadna. Esetleg nem ismeri a mediációt és ezért nem bízik benne. A mediáció önkéntes és csak akkor működik, ha mindkét fél elkötelezett a megegyezés iránt. Ha a másik fél nem közreműködő, akkor erőltetni nem lehet. Azonban ha az ismeret hiánya az oka ennek, akkor az könnyen orvosolható: ma már számos helyen lehet olvasni a mediációról, annak előnyeiről  és arról, hogy miben különbözik a bírósági úttól vagy a párterápiától.

Mit tegyek, ha a másik fél mediációt szeretne, de én bizonytalan vagyok ebben?
Javasolom, hogy tájékozódjon a mediációról általában, vagy vesse fel kétségeit akár ">telefonos, e-mailes megkereséssel, akár tanácsadás keretében, hogy segíthessek a döntésben.

A mediátor mindenképpen meg akarja menteni a kapcsolatot?
Nem. A mediátor célja az, hogy a felek olyan megegyezésre jussanak, amely mindkettejüknek elfogadható és jó. Természetesen sokszor elhangzik, hogy a család egyben maradása fontos, hogy a gyerekeknek milyen nagy teher egy válás. Azonban azt gondolom, hogy egy rossz kapcsolat többet árt a gyerekeknek, mint egy békés, rendezett válás. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy a gyerekeinknek milyen "példát" mutatunk: nyílt, őszinte, hibáinkat is felvállaló hozzáállást, vagy titkokkal és feszültségekkel teli "az életet el kell viselni" mentalitást sugárzunk feléjük. A családállítást is jól ismerő coachként azt vallom: ha önmagunk vagyunk, akkor gyermekeink is önmaguk lesznek és nem kell a mi terheinket viselniük.

Ha a kapcsolat már nem működik, van amikor a válás a legjobb megoldás. De az nem mindegy, hogy milyen válás: ha közös megegyezésen alapuló, az érzelmeket is lezáró a válás, akkor nagyon jó az esélye a további megfelelő együttműködésnek. És ez az, ami megnyugtató mindkét félnek. Ha mediációban vesznek részt, biztosak lehetnek abban, hogy megtettek mindent a kapcsolatért, amit lehetett. Ha ennek ellenére válás következik, akkor az már valóban megalapozott döntés lesz, nem hirtelen felindulás, amelyet megbánhatunk.

Hogyan készüljek fel a mediációra?
A mediáció előtt nincs szükség különösebb felkészülésre. A folyamat során sok változás történik majd, új hatások érnek, új gondolatok keletkeznek. A mediáció egyéni beszélgetésekkel kezdődik, amelyek segítenek abban, hogy közeledjenek az álláspontok, illetve gyakran alakítják is a korábbi álláspontokat azzal, hogy új fénybe helyezik a kapcsolatot vagy a problémát. A mediációs ülés azután felkészülést igényel majd, de erről az egyéni beszélgetések során esik szó: nem általánosítható, hogy mennyiben kell felkészülni, milyen kérdéseket kell átgondolni.

Milyen hosszú a mediáció?

A mediációs folyamat hosszáról - elsősorban azért, mert nem általánosítható, így hosszabb kifejtést igényel - a blogban olvashat (a bejegyzés eléréséhez kattintson ide).

És ha még nem tudom valójában mit akarok?
Ha felmerül a válás gondolata, de még nem biztos abban, hogy valóban válni szeretne vagy inkább megjavítaná a kapcsolatot, a mediáció során ez tisztázódni fog. Az egyéni beszélgetések segítenek "külső szemmel", higgadtan átlátni a helyzetet. Ez segít mérlegelni és segít a döntést meghozni. Elképzelhető, hogy a bizonytalanság arra is vonatkozik, hogy egyáltalán bevonjam-e a másikat a kétségeimbe és forduljunk-e együtt mediátorhoz. Ebben az esetben tanácsadással tudok segíteni, hogy a bizonytalanság megszűnjön. Ha a kétség abban áll, hogy ügyvédhez, vagy mediátorhoz forduljon-e, akkor e döntésben segít, ha tájékozódik a honlapon, a blogban, vagy kérdésével közvetlenül megkeres.

e-mail icon Facebook icon