Dr. Barna Andrea

Hírek

Honlapom 2024. őszén megújul, szeretettel várom az új honlapon is. Kellemes nyári pihenést kívánok!

barna.andrea.pszi@gmail.com      70-9423236


Tisztelt olvasóim, 2024/25-ben a Közép-Európai Mediációs Intézet KEMI Mentor képzésén veszek részt, amellyel a legmagasabb  szintű szakmai szervezet tagjaként további speciális ismereteket szerzek majd.


Kedves érdeklődők, örömmel osztom meg, hogy 2023. júniusában a KRE pszichológia szakán viselkedéselemző diplomát szereztem, tanulmányaimat a Debreceni Egyetem mesterszakán folytatom. Jogász és kommunikációs végzettségeim mellett pszichológiai szaktudasomat is a legmagasabb szintre szeretném emelni ügyfeleim még jobb támogatása érdekében.


Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Az első mediációm...

Amikor elhatároztam, hogy mediátorként szeretnék dolgozni, azt láttam, hogy temérdek képzés közül lehet választani. Nagy Zsóka képzéséről már hallottam egy ismerőstől, de nem ez volt a döntő, amiért őt választottam. Hanem az a családias hangulat, az az elhivatottság, amit érezni lehetett már az elején.

És hogy rettentő gyakorlatias az egész. Amikor a képzést befejeztük, Zsóka gyakorlási lehetőséget biztosított: mediátor-társként nemcsak figyelhettem, hogyan vezeti a mediációt, de már az első alkalommal kis idő múlva magamra hagyott az ügyféllel. Ahogy mondani szokta: ő átadja a mediátor-kabátot, amit magunkra vehetünk, de mindenki más és más mediátor lesz, egyedi és senkivel sem azonos. Ezért hagyta már első alkalommal megérezni, hogy milyen is ez az újdonsült mediátor: Barna Andrea:-)

Őszintén szólva nagyon élveztem: olyan természetes volt a helyzet, mintha mindig is ezt csináltam volna. A leggyakoribb kérdés a kezdő mediátoroknál az szokott lenni, hogy hogyan lehet egyformán kezelni a pár mindkét tagját? Hogyan lehet megoldani azt, hogy egyikük ne legyen szimpatikusabb, mint a másik? Számomra egyértelmű volt, hogy ez az aggodalom felesleges. Abból fakad, hogy sokan, mielőtt mediációval foglalkoznának, már érzik, hogy egyfajta "konfliktusmegoldók", mert szívesen meghallgatják barátaikat konfliktusaikról és szívesen segítenek. De a barátság elfogulttá tesz. Még ha érzi is az ember, hogy nem teljesen a barátjának van igaza, mégis mellette áll. Kiáll mellette. Hiszen ezért barát. És éppen ebben áll a mediátor helyzeti előnye: számára mindkét fél "idegen", így aztán egyáltalán nincs kísértés, hogy bármelyikükkel is elfogult legyen. Persze ehhez nagy tolerancia kell: olyasvalaki, aki merev nézeteket vall, ítélkezik, nem alkalmas mediátornak. Az elfogadás az egyik kulcsszó. Bármilyen helyzettel is találkozunk. A szakma része, hogy miközben maximális empátiával és odafigyeléssel fordulunk az egyik félhez, mégis objektívek tudunk maradni. És  másik félhez is éppen így fordulni.

A gyakorló mediációm során egy harmincas éveinek közepén járó párral dolgoztunk. A feleség talált rá a mediációra, mert el akart válni a férjétől. El volt keseredve, a kapcsolat nem működött jól, sok volt a vita. A férj néhány évvel fiatalabb volt, a felesége volt szinte az egyetlen nő az életében. Úgy érezte, hogy a felesége - bár nagyon jó anya - de nem "igazi nő" már. Nem viselkedik úgy. Különbözött a habitusuk is: a nő inkább otthonülő, érzelmeit kevésbé kimutató típus, a férfi inkább társasági ember volt, nyílt, közvetlen. Közben azonban a nő volt felelősségteljesebb, és valójában nagyon melegszívű, a férfi sokszor szinte gyerekként viselkedett mellette. Mindezek ellenére sok éve együtt éltek, boldogan, csak az utóbbi időben alakult ki távolság köztük, amit viszont egyikük sem akart tovább viselni. A konfliktus alatt alig látszott - bár külső szemmel rögtön észre lehetett venni - hogy valójában nagyon szeretik egymást. Ezért is szenvednek annyira, azért a sok vita, a nagy elkeseredés.

Az általam is alkalmazott mediációs eljárás két részből áll: először külön-külön beszélek az ügyfelekkel, és ezután kerül sor a mediációs ülésre, ahol a közösen létrehozzák a megállapodást. Ennél a párnál nagyjából két hónap telt el a megállapodásig, ez alatt az időszak alatt mindkettőjükkel három-négy egyéni beszélgetésre került sor. És annak ellenére, hogy nagyon messziről indultunk: sok volt a harag, a csalódottság, végül mégsem válás lett a vége. Megtalálták a közös hangot és a megoldást... Sok mindenre fény derült az egyéni beszélgetések során, mindketten felismertek sok olyan dolgot, amire korábban nem is gondoltak. Beszéltünk a sérelmekről, de a közös értékekről, örömökről is. Beszéltünk arról, hogy mi az ami hiányzik? Vajon miért viselkedik/érez/gondolkodik a másik úgy, ahogy? Mi tetszett meg benne annak idején, ami valahol még most is megvan? Beszéltünk nagyon sok mindenről... sok minden körvonalazódott.

Elsősorban, hogy mint oly sokaknál, a kommunikáción múlott szinte az egész. Hogy egy ideje, amióta a problémákat érzékelték, nem beszéltek nyíltan, őszintén egymással. Benne volt az is, hogy a kislány születésével az apa - mint oly sokaknál - kiszorult a feleség látóteréből, aki immár nagybetűs anyává vált. A gyermek születése mindig nehéz időszak a kapcsolatban... Valójában a férfi-női szerepekkel kapcsolatos "káosz" volt az, ami feltette az i-re a pontot: az anyasággal járó változások és a férj "fiatalsága" kikezdte a feleség önbizalmát, aki érezte az idő múlását. És az állandóan "bulizó" férjet nem tudta felelős férfinak látni. Eközben a férj már nem tudott igazán nőként tekinteni a "nagybetűs anyára", akinek ráadásul szinte mindent köszönhetett, aki "anyja helyett anyja" volt sok éven át... Így leírva úgy tűnhet, hogy ezek olyan mély nehézségek, amiken nem lehet változtatni. És mégis...

A mediációs ülés előtt, ahol a megállapodást létrehozzuk, döntötték csak el, hogy a válási mediáció helyett inkább párkapcsolati mediációt szeretnének. Ez azt jelenti, hogy arról állapodnak meg, hogy mit szeretnének a másiktól, mi tenné őket boldoggá (akár apróságok is), majd ezt a megállapodást igyekeznek betartani. Miután az egyéni beszélgetések során mindketten jobban megértették a másikat és felismerték saját hibáikat is, az indulatok elmúltak és helyükre egy kis megértés lépett. Így már mindketten szívesen elmondták, hogy mi az, amitől jól éreznék magukat a kapcsolatban, és mindketten szívesen vállalták, hogy teljesítik a másik "kívánságait"...

Velük nem találkoztam azóta, de ha a pár igényli, akkor ilyen esetben néhány hónap múlva újra eljönnek és átbeszéljük mi változott, mivel egészítenék még ki a megállapodásukat. Jó ilyenkor látni, hogy a kommunikációs problémák miatt, vagy a családból hozott rossz minták miatt nem esik szét egy olyan kapcsolat, ahol igazából szeretik egymást. És persze a kicsi gyereküknek sem mindegy, hogy a szülei  - ha a konfliktusukat nem ilyen békésen rendezik - már szétszedték volna egymást a bíróságon azzal kapcsolatban, hogy kinél, hol, mennyit legyen a kislány...

e-mail icon Facebook icon