Dr. Barna Andrea

Hírek

Honlapom 2024. őszén megújul, szeretettel várom az új honlapon is. Kellemes nyári pihenést kívánok!

barna.andrea.pszi@gmail.com      70-9423236


Tisztelt olvasóim, 2024/25-ben a Közép-Európai Mediációs Intézet KEMI Mentor képzésén veszek részt, amellyel a legmagasabb  szintű szakmai szervezet tagjaként további speciális ismereteket szerzek majd.


Kedves érdeklődők, örömmel osztom meg, hogy 2023. júniusában a KRE pszichológia szakán viselkedéselemző diplomát szereztem, tanulmányaimat a Debreceni Egyetem mesterszakán folytatom. Jogász és kommunikációs végzettségeim mellett pszichológiai szaktudasomat is a legmagasabb szintre szeretném emelni ügyfeleim még jobb támogatása érdekében.


Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők?

A férfi és a nő két külön világ - szokták mondani. Az eltérő gondolkodásmód  - bár éppen ez vonz a másikban - a hétköznapokban sokszor konfliktusokhoz vezet. Azt gondolhatnánk, hogy a nevelés tesz minket különbözővé, a nevelés során vesszük fel azokat a szerepeket, amiket férfias és nőies szerepnek tart a kultúra, amiben élünk.

Van azonban biológiai alapja is a különbözőségünknek, ami arra predesztinál, hogy nőként úgy viselkedjünk, ahogy "a nők szoktak", férfiként pedig úgy, ahogy "a férfiak szoktak".

Mindannyian tapasztaljuk, hogy vannak tulajdonságok, amik a nők többségére igazak és a férfiakra ritkán jellemzőek, illetve fordítva. Persze ismerünk nőket, akiket "férfiasnak" tartunk és nőies férfiakat is, de ettől még alapjaiban igaz az, hogy a férfiak és a nők gondolkodása, világlátása különbözik. Ennek alapjait kutatva azt találták, hogy a nők és a férfiak agyának felépítése sokmindenben eltér, ami az evolúció során a nemek által betöltött feladatoknak megfelelően alakult ki és ma is igaz, amikor már szinte azonos feladatokban kell helytállnunk. Ahhoz, hogy a különbségekből fakadó konlfiktusokat elkerüljük, jó ha tudjuk, hogy hogyan gondolkodnak a férfiak és hogyan gondolkodnak a nők, függetlenül attól, hogy természetesen nem jó, ha leragadunk a sztereotípiáknál...

Az alapvető különbséget 2003-ban egy cambridge-i kutató úgy fogalmazta meg, hogy a női típusú agyra az empátia, a férfias agyműködésre a rendszerezésre törekvés jellemzi legerősebben. Ez már egészen kis gyermekkorban megfigyelhető. Saját tapasztalatom is, amit fiú-lány ikreim mellett szereztem, hogy az azonos körülmények és a gyakorlatilag azonos nevelés mellett milyen korán és milyen erőteljesen látszanak a későbbi férfi és női gondolkodás és viselkedés jelei. Hogy egy kislánynak már egészen korán milyen fontosak az emberi kapcsolatok, miközben a kisfiúkat jobban lekötik a tárgyak és azok működése. Hogy egy kislány mennyivel jobban hajlik az alkalmazkodásra, milyen igénye van a harmóniára, miközben a kisfiúk szeretnek nagyokat rohangálni, versengenek és alig-alig fejezik ki az érzelmeiket.

Sztereotípia? Talán az is, de tény, hogy felnőttként is ezt tapasztaljuk. A nők megértésre vágynak, és erre ott is vannak a barátnők. Egy férfi sosem témázgat olyan hosszasan az érzéseiről és a többeik viselkedéséről (lásd pletyka...), mint a barátnők egymás közt. A nők agyának a beszédért és hallásért felelős területén 11%-al több idegsejt található, mint a férfiakén. A kommunikációért felelős idegsejtek kialakulását a női hormonok is elősegítik. A női agy élénkebben, intenzívebben reagál a kapcsolati konfliktusokra, ilyenkor esik a szerotonin és dopamin szint, emelkedik a stresszhormon szintje, sokkal inkább, mint a férfiaknál. Ezért olvasunk mi nők szívesen női magazinokat és blogbejegyzéseket a férfi-női kapcsolatokról, és talán ezért kezdeményezik a párterápiát, a mediációt és a válást is inkább a nők.

A férfiaknak nehezükre esik az érzelmeikről beszélni, nem azért mert nincsenek érzelmeik. De a férfi önértékelésének alapja evolúciósan az a képessége, hogy megőrizze függetlenségét, miközben a nő attól nőies, ha mély, bizalmi kapcsolatot alakíthat ki és tarthat fenn. Nem nehéz belátni ennek a hátterét, ha belegondolunk őseink "vadászó-fészekörző" munkamegosztáson alapuló életmódjába. Tény az is, hogy a férfiak agyának cselekvésért és agresszióért felelős területe jóval nagyobb a nőkénél, miközben a hippotalamusz, az agynak az érzelmek keletkezéséért és érzelmi emlékezőképességéért felelős része a nőknél nagyobb jelentősen. Nem vagyunk egyformák. Szerencsére.

Mit tehetünk ebben a helyzetben, ahol alapvető szemléletbeli különbségek vannak köztünk, amik egymáshoz vonzanak és azután olyan nehéz megküzdeni velük? Ismerjük meg őket és legyünk tudatában annak, hogy mit miért teszünk és a másik mit miért tesz. Így megértve egymást könnyebben kezelhetők a konfliktusok. Persze erre a gondolatra is valószínűleg a nők lesznek fogékonyabbak...

Lássunk néhány gondolkodásbeli különbséget - részben Allan és Barbara Pease könyvéből kiindulva - amelyeknek alapvetően biológiai alapjai vannak, de amelyek sokszor konfliktust okoznak.

Problémamegoldás vagy probléma-elemzés?
A férfiak gondolkodása és cselekedetei a probléma-megoldást helyezik a középpontba. A felmerülő helyzeteket kihívásoknak érzékelik, amelyeket meg kell oldani, lehetőleg hatékonyan, világosan, célorientáltan. A nők ezzel szemben szeretik a problémákat hosszan elemezni, többször átbeszélni, a problémával kapcsolatos érzelmeiket kifejezni. Folyamatközpontúan gondolkodnak. Így tehát miközben a nő szeretné több oldalról átbeszélni a kérdést, sokszor anélkül, hogy megoldást keresne – hiszen csak érzéseit szeretné megfogalmazni – a férfi erre tanácsokat ad, gyors és azonnali megoldási lehetőségek felvázolásával zárja rövidre a beszélgetést. Amikor a nő empátiát vár, a férfi úgy érzékeli, hogy problémamegoldást várnak tőle, ráadásul a nő úgy tűnik soha nem tér végre a lényegre. A nőnek rosszul esik, hogy „nem hallgatják meg” és kioktatják, miközben a férfi úgy érzi, hogy azzal gondoskodik a nőről, hogy megoldja a problémáit.

A férfinak szüksége van arra, hogy igaza legyen. Ez ugyanis azt jelenti, hogy sikeresen megoldotta a problémát. Ő oldotta meg a problémát. Tehát mint férfi értékes és jó. Ma, amikor a nők ugyanazokban az iskolapadokban ülnek és a szomszéd íróasztalnál dolgoznak, igen nehéz „eljátszaniuk”, hogy a férfi mindent, vagy sokmindent jobban tud náluk. Az igazi férfiak ráadásul – mintegy kihívásként – szeretik is az okos nőket, ma már nem trendi azt mondani, hogy buta a feleségem, inkább azt, hogy okos és sikeres, ez ugyanis burkoltan azt jelenti, hogy a férfi még okosabb és sikeresebb, ha ilyen nője van. A konfliktusok azonban állandósulnak, mert a nő éppúgy kifejezi a véleményét és gyakran igaza is van, ami rombolja a férfi önbizalmát.

Beszélgessünk?
A férfiak az egész nap felhalmozódott stresszt alapvetően egyedül tudják feldolgozni: magányosan ülve és a „vadászat után” „a tűzbe bámulva”, azaz a tévé előtt, hallgatagon. Amikor a férfi hallgat és nem meséli el részletesen mi történt vele, akkor a nő gyakran úgy érzi, hogy már nem is szeretik. Mert a nők alapvetően a kommunikációval éreztetik szeretetüket, és a napi feszültséget beszélgetéssel, panaszkodással, a történtek elmesélésével vezetik le. Az ilyesfajta elmesélésre azonban tanácsokat kapnak, majd hosszas csendet. Miközben a férfiak ahelyett, hogy otthon végre pihenhetnének, úgy érzik továbbra is problémákat kell megoldaniuk és nincs nyugalmuk.

Érzések és érzelmek
Az érzelmek eltérő kifejezése szintén sok konfliktus forrása. A nők nyíltan és könnyebben beszélnek érzéseikről, félelmeikről, örömeikről. A férfiak ehhez képest néha érzéketlennek tűnnek. Otrombán viccelődnek olyasmin, ami a nők szerint „nem vicces”: tragikus vagy intim dolgokon. A férfiak az érzelmekkel járó helyzeteket sokszor vicceskedéssel ütik el, így leplezve maguk előtt is érzéseiket. A nők azonban megsértődnek ezen, pedig a humor enyhíti a fájdalmat és levezeti a feszültséget.

A nők gyakran érzelmi zsarolást alkalmaznak, anélkül, hogy tudatosan tudnának róla. Ha sírva nem is fakadnak, de megbántott arccal járkálnak, várva, hogy a férfi majd észreveszi hogy mit akarnak ezzel közölni. A férfiak azonban az egyenes közeléseket értik igazán: nem szívtelenség és a szeretethiány jele, hogy nem feltétlenül értenek a célzásokból, utalásokból, vagy ha igen, akkor dühösek lesznek magától a ténytől, hogy „miért nem lehetett ezt egyszerűen elmondani, ahelyett hogy napokig duzzognál?”.

Kapcsolatok
A férfiakat kevésbé érdeklik az emberi kapcsolatok. Barátaikkal is leginkább a közös cselekvés hozza össze őket, nem az, hogy kitárgyalják egymás kapcsolatait, érzéseit. Ezzel szemben a nők beszélgetéseinek célja a kapcsolat elmélyítése, egymás párkapcsolatának és egyéb kapcsolatainak kielemzése, részletes megbeszélése. A nőket minden részlet érdekli. A férfiak legjobb barátaik dolgairól is alig tudnak valamit.

A nők a kapcsolatban pontosan észlelik a részleteket: a hangulatokat, a hangsúlyt, az apró gesztusokat. És sokszor nagy jelentősséget tulajdonítanak neki. A férfiak a nagy egészre figyelnek és gyakran észre sem veszik az apróságokat. Egy férfinak nehezére esik hetente apró ajándékokkal meglepni a párját, inkább vesz neki karácsonykor egy értékes ajándékot. A nők azonban sokszor jobban értékelnék az apró, de rendszeres figyelmességeket.

A férfiak a párkapcsolatban is jobban ragaszkodnak függetlenségükhöz, de legalább annak látszatához. Miközben éppen úgy szükségük van a szeretere és a közelségre, mint a nőknek. A nők viszont szeretnék érezni, hogy a férfi elkötelezte magát mellettük, ettől érzik magukat biztonságban. Nagy konfliktusforrás, és a legtöbb vitát ez okozza a kapcsolatokban, hogy a nő biztonságérzet iránti vágya szemben áll a férfi szabadságvágyával...

Eltérő térérzékelés
A férfiak és a nők térérzékelése is más, aminek az agyunk eltérő felépítése az oka. A férfiak felnőttként is lelkesednek az összeszerelhető és szétszedhető dolgokért, mindenért ami működik. Távirányítós repülőt vesznek a kétéves gyereknek, miközben a nők a harminckettedik nagyszemű plüssmackóval térnek haza, mert „olyan aranyos volt, hogy nem lehetett otthagyni”. Ez az eltérő érdeklődés és térérzékelés vezet oda, hogy a férfiak könnyebben tájékozódnak térkép alapján, míg a nők szívesen kérnek útbaigazítást, hogy egy-egy jellegzetes épület, vagy utcasarok határozza meg hogy merre kell továbbmenni.

Eltérő külvilág-érzékelés
A férfiak és nők agyának felépítése abban is különbözik, hogy mennyi összeköttetés van az egyes agyterületek között, ami arra szolgál, hogy egyszerre több dologra is tudjunk figyelni. A férfiaknak eredetileg az összpontosítási képesség volt a túlélés legfőbb eszköze (például a vadászat során): egy dologra koncentrálni és nem elkalandozni. A nők ezalatt egyszerre sok gyerekre, a csoport többi tagjára és a saját tevékenységükre is oda kellett hogy figyeljenek: nem zárhatták ki a külvilágot, hogy teljesen belemerüljenek egy dologba. És ezzel függ össze az a tipikus konfliktus, hogy a férfi csak nézi a meccset és azt sem veszi észre, ha közben leég a ház, beteg a gyerek és a nő folyamatosan beszél hozzá.

És a sport...
Miért szeretik a férfiak annyira a sportot? Ha már a vadászat került szóba: a csapatsportok a labda „kergetésével” voltaképpen a – győzelemmel vagy vereséggel végződő – vadászatban való részvétel érzetét keltik a férfiakban. Akár eljárnak játszani – stratégiát alkotva, együttműködve a társakkal és harcolva az ellenséggel (vagyis ellenféllel) – akár csak nézik a meccset. A sport biztonságot ad a férfiaknak: szemben a sokszor monoton és képzeletszegény munkahellyel, ahol kiszámíthatatlanok az elvárások, a sportban egyértelmű szabályok vannak és győz a jobb. A sportban a férfiak sikerélményeket élhetnek át és használhatják fizikai erejüket, levezetve a feszültséget. És nem utolsó sorban egy csapathoz tartozhatnak. A nők ezzel szemben, mint tudjuk, a sport helyett inkább a barátnőkkel való beszélgetést részesítik előnyben, ahol ápolhatják kapcsolataikat.

Még egy kis érdekesség
A kutatások a túlzásokkal kapcsolatban azt találták, hogy míg a férfiak a tényeket és adatokat, addig a nők az érzelmeket túlozzák el. Egy férfi szívesen kiszinezi a beosztása fontosságát, a pozícióját, a kocsija teljesítményét, és azt, hogy milyen sikeres a nőknél, a nő ezzel szemben csalódottságát, örömét és más érzéseit színezi ki, és azt mondja egy ruháról: „imádom, annyira fantasztikus a színe, meghalok ha nem veszem meg” - így téve sokkal izgalmasabbá a beszélgetést és a kapcsolatokat.

És ami a legfontosabb: a konfliktuskezelés!
Ezek a különbségek a férfiak és a nők között gyakran vezetnek konfliktusokhoz. És azután a kialakult konfliktust is másképpen kezelik. A nők ugyanis szeretnék sokszor, újra és újra átbeszélni és kivesézni a problémát, amíg meg nem nyugszanak. Így vezetik le a feszültséget, mert a problémáról megfeledkezni nem tudnak: a nők agyában a jobb és bal agyfélteke között jóval több kapcsolat van, mint a férfiakéban, így egyszerre sokminden "jár a fejükben". Ezzel szemben a férfiak úgy tudnak megnyugodni, ha elfeledkeznek a problémáról. És ez meg is történik, amint valami mással kezdenek foglalkozni. Ígyhát a konfliktus sokszori átbeszélése helyett inkább elvonulnak saját kis sziklájukra és valami másra gondolnak. Amit a nők pedig érdektelenségként és szívtelenségként élnek meg...

Ennyi különbség mellett hogyan tudunk mégis együtt boldogulni? Konfliktusokat megoldani? Talán már az is segít, ha tudunk róla: máshogy gondolkodunk, férfiak és nők...

e-mail icon Facebook icon