Dr. Barna Andrea

Hírek

Kedves látogatók! Az elmúlt hosszabb időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Nyolc év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat az info@drbarnaandrea.hu emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: info@drbarnaandrea.hu
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Értjük egymás nyelvét?

A kapcsolatok válságba jutásának egyik leggyakoribb oka, hogy valahol megakad a kommunikáció. Nem értjük egymást. Látszólag beszélgetünk, de valójában csak elmondjuk amit gondolunk és nem értjük, vagy félreértjük a másik mondanivalóját. Nem érezzük, hogy értene, szeretne minket. És ha ez sokáig így megy, egy idő után eltávolodunk egymástól.

A jó kommunikáció minden kapcsolat alapja. De mi a "jó"? Hogyan fejezzük ki úgy magunkat, hogy a másik érezze a szeretetünket?

Mindenki máshonnan érkezik, minden családban máshogy fejezik ki az érzelmeket. Van ahol megdícsérik a gyerekeket, máshol jutalmat kapnak. Felnőtt korunkban aztán mindannyian azt várjuk, hogy társunk a jól ismert módon fejezze ki a szeretetét. Ha nem így tesz, akkor olyan, mintha nem szeretne. Hiszen amit csinál, az nálunk nem jelent semmit, amiből meg érezhetnénk, hogy szeret, azt nem csinálja...

Meg kell találnunk a közös nyelvet. Divatos kifejezéssel: mindannyiunkra jellemző, hogy milyen a "szeretet-nyelvünk", és csak akkor értjük meg egymást igazán, ha egy nyelvet beszélünk. Meg kell tehát ismernünk egymás szeretetnyelvét, hogy értsük egymást. Gary Chapman "Egymásra hangolva" című könyvében foglalja össze, hogy milyen öt alapvető szeretetnyelv van, amelyet mindannyian használunk és értünk valamilyen mértékben, és amelyek közül mindannyiunknak megvan az elsődleges szeretet-nyelve, amivel a legközelebb kerülhetnek hozzánk.

Elismerő szavak

Azok, akiket gyermekkorukban a szüleik elsősorban dícsértek és bátorítottak, leginkább az elismerő szavakat érzik a szeretet kifejezésének. Ha dícséretet, kedvességet, elismerést, bátorítást kapnak szavakban, akkor azt érzik, hogy szeretve vannak és nyitottan állnak a másikhoz. Annak, aki ezt a nyelvet beszéli nagyon jól esik egy-egy képeslap néhány szóval, jól esik ha szóvá teszik az új ruháját vagy éppen telefonját, jól esik egy nehéz tárgyalás előtt bátorító sms-t kapniuk. A szavak vezetnek a szívükhöz.

Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, hogy a másik osztatlan figyelmet szentel nekünk. Már gyerekkorban megfigyelhető, hogy vannak gyerekek, akik nem az ajándékoknak örülnek, vagy a dícséretektől kapnak szárnyakat, hanem azt mondják: "tartsunk anya-napot", azaz "tölts velem időt anya!". Az ilyen gyerekek aztán felnőttként jobban értékelnek egy beszélgetéssel eltöltött estét, mint bármilyen ékszert vagy bókot. 

Ajándékozás

Vannak, akiknek fontosak a tárgyak. Az ajándékokban azt látják, hogy a másik gondolt rájuk, időt töltött az ajándék kigondolásával, megvásárlásával: "benne van a szeretete". Az ilyen gyerekek azt kérdezik, amikor délután értük mennek az óvodába: "anya, hoztál valamit?", azaz "anya, gondoltál rám, amíg nem voltál itt?". Az ajándékozás a legkönnyebben megtanulható szeretetnyelv, hiszen egy kis odafigyeléssel apró ajándékokkal meglepni a másikat nem is olyan nehéz.

Szívességek

Vannak, akik abból érzik leginkább a szeretetet, hogy a másik a kedvükért megtesz valamit. Például a kedvenc ételüket főzi meg, még ha az külön vásárlást igényel is, vagy lemond a meccsről, hogy segítsen felszerelni a polcot. Szívességeket kérni igen nehéz, mert olybá tűnhet, hogy követelőzünk, vagy elvárunk valamit. De ha tudjuk, hogy társunknak a szívességek a legfontosabb szeretet-kifejezési mód, akkor elgondolkodhatunk, hogy mi az a gesztus, aminek örülne...

Testi érintés

Jól ismert fejlődéslélektani tény, hogy a gyermeknek a kiegyensúlyozott fejlődéshez szüksége van érintésekre, simogatásra. Anélkül szinte elsorvad. Vannak olyanok, akiknek felnőttként is ez a legfontosabb: "ha megsimogatod a fejem, akkor érzem, hogy szeretsz". Mások nincsenek hozzászokva és gyakran eszükbe sem jut megérinteni a másikat - társuk pedig úgy érzi: "nem is szeretsz". Pedig csak máshogy fejezi ki a szeretetét: például azzal, hogy rendet rak a garázsban - ami egy szívességre váró embernél a szeretet egyértelmű jele, de aki simogatásra vágyik, annak bizony semmit sem jelent.

Érdemes elgondolkodni, hogy nekünk vajon mi jelenti a szeretetet? Miből érezzük, hogy szeretnek? És ha tisztában vagyunk saját vágyainkkal, akkor már csak egy kis lépés felfedezni, hogy a másik mire vágyik és kölcsönösen megadni egymásnak azt, amit szeretne.

Hogy megtanuljuk, és értsük egymás nyelvét...

e-mail icon Facebook icon