Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Mit tartalmaz a mediációs megállapodás?

A válási mediációs eljárás végén létrejön a mediációs megállapodás, amellyel lezárul a házasság. Ehhez a megállapodás tartalmát a törvényben foglaltaknak megfelelően kell kialakítani. A mediációs megállapodás több, mint egyszerű közös megegyezés. 

Ezt az okiratot hivatalosan nyilvántartott mediátor készíti el, így alkalmas arra, hogy a bíróság annak alapján a házasságot felbontsa. Az okirat benyújtása után a bíróság a lehető leghamarabbi időpontban jóváhagyja azt. A benyújtáshoz szükséges keresetlevelet jogászként ügyfeleimnek elkészítem, és minden szükséges információt, segítséget megadok, így nem kell külön jogászhoz fordulniuk.

De mit kell tartalmaznia a megállapodásnak?

A mediációs eljárás során, annak második részében, a mediációs ülésen a felek megegyeznek minden fontos kérdésben. Ezek közé tartoznak egyrészt a jogi, másrészt az "érzelmi" kérdések. Az érzelmeket érintő kérdések azt jelentik, hogy a felek megfogalmazzák, hogyan szeretnének ezután - külön - élni, milyen értékeket szeretnének ezután is megtartani. Itt leginkább a gyerekekkel kapcsolatos kérdésekre kell gondolni: igény lehet, hogy a gyerekek érezzék a szülők egymás iránti tiszteletét, vagy hogy mindketten továbbra is teljes körűen részt vegyenek a gyerekek érzelmi életében. Fontos ez a rész, mert ez alapozza meg a későbbi együttműködést a felek között.

Ahhoz azonban, hogy a mediációs megállapodás, mint okirat alapján a bíróság a házasságot felbontsa, az szükséges, hogy a megállapodás a törvény által előírt kérdésekre kiterjedjen! A házasságról és annak felbontásáról a rövidítve Csjt.-nek nevezett törvény szól. A rövidítés arra utal, hogy a törvény címe: a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény.

E törvény szerint a házasság felbontásához a közös megegyezésnek ki kell terjednie:

- a közös gyermek elhelyezésére és tartására (tartásdíj),

- a külön élő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartásra,

- a házastársi tartásra,

- a közös lakás használatára,

- valamint - az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése kivételével - a házastársi közös vagyon megosztására.

Ha a felek már legalább három éve külön élnek, akkor csak a közös gyermek elhelyezése és tartása kérdésében kell megegyezniük, erre kell a mediációs megállapodásnak kiterjednie.

Mindezekben a kérdésekben, amiket a megállapodás tartalmaz, a felek szabadon döntenek, feltéve hogy mediációs eljárással válnak el és nem a bíróságon. Ha nem jön létre közös megegyezés, mert a felek nem mediátorhoz fordulnak, hanem saját ügyvédeik segítségével a bíróságon kívánnak pereskedni, akkor a bíróság dönt a jogszabályok és a bevett bírósági gyakorlat alapján. Ilyenkor a bíróság tárgyalások során állapítja meg, hogy mik voltak a házasság megromlásához vezető okok, kinél helyezze el a gyermeket, mekkora tartásdíj mellett döntsön, hogyan szabályozza a kapcsolattartást a különélő szülővel. Ehhez szakértőket, tanukat hallgat meg, bizonyítékokat gyűjt, környezettanulmányt végez. Látható, hogy az ilyen bírósági eljárás során a felek "kezéből kicsúszik a gyeplő": kívülállók előtt kell érvelniük céljuk mellett, bizonyítaniuk állításaikat, és végül kívülállók fognak dönteni sorsukról. Magánügyeikről. A gyermekük elhelyezéséről, arról hogy mikor  és hogyan tarthatnak vele kapcsolatot.

A bírósági eljárás ráadásul hosszan elhúzódik: a tanuk, szakértők kirendelése, a vélemények beérkezése, a bizonyítékok összegyűjtése hónapokat, nem ritkán éveket vesz igénybe. És nagy költséggel jár, hiszen az ügyvédek munkadíját fizetni kell. Az érzelmi lezárás nem történik meg, miközben hónapokig bizonytalanságban kell élni: vajon hogy dönt a bíróság? Sikerül-e úgy érvelni, hogy a gyermeket megfelelő módon helyezzék el és méltányos legyen a tartásdíj összege? Eközben a konfliktus egyre mélyül, hiszen az ügyvédek saját ügyfeleiket arra bíztatják, hogy érdekeiket mindenáron érvényesítsék. A harcban azonban elvész az ember: a korábbi pár most már ellenség, ami folyamatos stresszhelyzetet jelent. A lezáratlanság megnehezíti az újabb kapcsolatok kialakítását is, de a legnagyobb kárt a gyerekeknek okozza. Ha csak lehet érdemes tehát megegyezni!

A közös gyermek elhelyezése, a tartásdíj és a külön élő szülővel való kapcsolattartás kérdésében a feleknek lehetősége van saját gyermeküket ismerve a neki legjobb megoldást választani. Talán ez a legfontosabb a mediáció során. A bírósági gyakorlat kötöttségével szemben rugalmasan megegyezhetnek bármilyen megoldásban: nem kell "hétvégi apukává" válni. Lehet, hogy a hétvégék felváltva az apáé és az anyáé, és ezen felül minden héten kedden és csütörtökön délután az apánál vannak a gyerekek, szerdán és pénteken pedig ő viszi őket iskolába. De úgy is megegyezhetnek a felek, hogy minden két hétből kilenc napot az anyánál, majd öt napot az apánál töltenek a gyerekek: így a hétköznapi életükben is ugyan úgy részt vesz. A nyári szünidő és az iskolai szünetek szintén rugalmasan beoszthatók, beleértve a nagyszülőkkel való kapcsolattartást is. Ráadásul - a bíróság döntésével szemben - a mediációs megállapodás szólhat a jövőre is: ha a gyermek betölti a hatodik életévét, onnantól már heti három hétköznapot tölt majd a különélő szülővel. A tartásdíjról történő megegyezés szorosan összefügg az elhelyezés kérdésével: a megegyezés során alakul ki, hogy mit érez mindkét fél méltányosnak, figyelembe véve a gyermek elhelyezését is. És ide kapcsolódik a közös lakás használatáról történő megegyezés is.

A házastársi tartásról is szólni kell a megállapodásban, akkor is, ha ilyen követelése egyik félnek sincs: akkor ezt rögzítik. A közös ingó vagyon megosztásáról szintén rendelkezni kell a megállapodásban, azonban az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése nem feltétele a házasság felbontásának.

A mediációs megállapodás tehát a fentieket tartalmazza, ezen kívül tartalmazza a házasságra vonatkozó adatokat és azt a nyilatkozatot, hogy a felek egybehangzóan megállapítják, hogy házaséletük teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott, ezért végleges elhatározáson alapuló, befolyásmentes döntésük az, hogy házasságuk felbontását egyező akaratnyilvánítással kérjék a bíróságtól. Tartalmazza továbbá, hogy a felek az ügyük konszenzussal történő lezárása érdekében hozzám, mint 001960/1 számon nyilvántartott mediátorhoz fordultak és a mediátor bevonásával készült megállapodás bíróság általi jóváhagyását kérik. E kötelező formulák a már említett Csjt. törvény és a mediátorok tevékenységéről szóló törvény rendelkezései miatt szükségesek.

Természetesen a mediáció során mindezeket mediátorként nekem kell szem előtt tartani, én vagyok felelős azért, hogy olyan megállapodás szülessen, amely megfelel minden jogszabálynak.

e-mail icon Facebook icon