Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Válás - kérdések és kétségek

Válás... Nehéz egy ilyen súlyú döntést meghozni...

Még ma is nehéz, amikor látszólag mindenki elválik és arról szólnak az újságok, hogy "ugyan, hol vannak a régi idők értékei, amikor még kitartottak egymás mellett az emberek...". Sok szempontból álszent vélemény ez, hiszen nem kell kifejteni milyen más életkörülmények között élünk, vagy hogy száz évvel ezelőtt az egyéni boldogság, az önmegvalósítás kevésbé voltak középpontban - akár jó ez, akár nem.

A társadalomban ma is erősen él még, hogy "a családot egyben kell tartani" és a gyerekeknek nagy teher a válás. Ez igaz. De nagy teher a fojtott légkör, a feszültség, a boldogtalanság is. Ha a család egyben tartása csak látszat, akkor többet árt, mint használ. A gyerekeink pontosan érzik, hogy magunkat és döntéseinket felvállaló felnőttek vagyunk, vagy titkokkal és feszültségekkel teli, "az életet el kell viselni" hozzáállást sugárzunk feléjük. Oda kell figyelnünk arra, hogy gyerekeink ne cipeljék a mi terheinket: olyan mintát lássanak, hogy úgy éljenek majd ha felnőnek, amit mi is szívesen látunk. Boldogan.

Amikor valaki a válás mellett dönt, akkor nemcsak illúzióival kell leszámolnia, és az eddig a kapcsolatba fektetett energiáját érzi veszteségnek, de szembe kell néznie azzal is, hogy új identitást kell kialakítania: elvált ember lesz. Sokan ezt úgy élik meg, hogy rájuk kerül a kudarc bélyege. Szembe kell néznie azzal is, hogy a "család egyben tartásának" társadalmi elvárása helyett valami mást helyezett előtérbe, amikor a válás mellett döntött.

Ezek a kétségek és kérdések mindenkit érintenek, aki válik: kit jobban, kit kevésbé. Ha a válás mediációval történik, akkor a felek biztosak lehetnek abban, hogy mindent megtettek a kapcsolatért, amit lehetett. Nem azért, mert ha a mediátornak sem sikerült kibékítenie őket és összehozni, akkor már senkinek. A mediátornak ez nem célja. De abban segít, hogy megalapozott döntést hozzunk. A mediációs ülést megelőző egyéni beszélgetések során tisztázódik, hogy mi volt a kapcsolat értéke, mi a felek személyes felelőssége, mit tanultak a kapcsolatból. Ezek megfogalmazása után sokszor, az esetek majdnem felében végülis nem kerül válásra sor. De ha mégis, az már megalapozott döntés.

A válás veszteség. Elveszítjük az illúziónkat, a hitünket valamiben, elveszítjük a másikat. Persze ha így döntöttünk, akkor ez utóbbi nem tűnik veszteségnek, mégis az. Hiszen az életünk része volt, és sok minden jól működhetett, ha a kapcsolat egy-két-tíz évig fennállt. Más kérdés, hogy valami viszont nem, hiszen ezért válunk. De voltak értékek. Még ha most éppen, a válás közepén ezeket nem is látjuk. A veszteséget fel kell dolgozni és nagyon egyéni, hogy ki hogyan, mennyi idő alatt teszi ezt meg. De az érzelmi központú mediáció, amelyet én is alkalmazok, felgyorsítja ezt a folyamatot. Az évekig tartó bizonytalan helyzet és gyűlölködés helyett abban segít, hogy néhány hónap alatt valóban le legyen zárva a kapcsolat: jogilag éppúgy, mint érzelmileg.

e-mail icon Facebook icon