Dr. Barna Andrea

Hírek

Honlapom 2024. őszén megújul, szeretettel várom az új honlapon is. Kellemes nyári pihenést kívánok!

barna.andrea.pszi@gmail.com      70-9423236


Tisztelt olvasóim, 2024/25-ben a Közép-Európai Mediációs Intézet KEMI Mentor képzésén veszek részt, amellyel a legmagasabb  szintű szakmai szervezet tagjaként további speciális ismereteket szerzek majd.


Kedves érdeklődők, örömmel osztom meg, hogy 2023. júniusában a KRE pszichológia szakán viselkedéselemző diplomát szereztem, tanulmányaimat a Debreceni Egyetem mesterszakán folytatom. Jogász és kommunikációs végzettségeim mellett pszichológiai szaktudasomat is a legmagasabb szintre szeretném emelni ügyfeleim még jobb támogatása érdekében.


Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Kötelező lesz a mediáció?

2014. tavaszán új szabályozás lép majd hatályba a válásokra vonatkozóan: a szabályokat az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza. Valóban kötelező lesz a mediáció?

Ezzel kapcsolatban ezév elején cikk jelent meg a Népszabadságban, amelyet saját kiemeléseimmel, de tartalmilag változatlanul közlök, mert néhány félreértést eloszlat és több hasznos információt is tartalmaz a mediációval kapcsolatban.

Lássuk mi várható tehát: kötelező lesz a mediáció?! Mi jelent ez a gyakorlatban?

Népszabadság, 2013. január 7.

"Az új Ptk. szerint válóperes és gyermekelhelyezési ügyekben dönthetnek majd úgy a bírók, hogy a szemben álló feleket közvetítői eljárásban, mediációban való részvételre kötelezik. Az ilyen eljárások során a vitában kölcsönösen elfogadott és pártatlan szakember (mediátor) segít megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást. Szerencsés esetben a mediáció egyezséggel zárul, a per pedig elkerülhető. Az új Ptk. szerint a házastársak a bontóper megindítása előtt vagy alatt saját elhatározásukból – vagy a bíróság kezdeményezésére – a válással összefüggő vitatott kérdések rendezése érdekében vehetik igénybe a mediációt.

A szülői felügyeletről szóló rendelkezések között pedig az áll, hogy a bíróság indokolt esetben kötelezheti a szülőket, hogy a felügyelet megfelelő gyakorlása és az ehhez szükséges együttműködésük biztosítása érdekében – ideértve a különélő szülő és a gyerek közötti kapcsolattartást – közvetítői eljárást vegyenek igénybe. Az új Ptk. szerint a gyámhatóság is kötelezheti a szülőket arra, hogy ilyen közvetítői eljárásban vegyenek részt a szülői felügyelet vitás kérdéseiről. Eddig is szinte bármilyen ügyben kérhették a szemben álló felek a mediációt, kötelező azonban nem volt.

– Komoly félreértés van az eljárás kötelező jellege körül. A mediáció önkéntes eljárás, a bírók ezentúl is csak arra kötelezhetik a feleket, hogy legalább próbálják meg, egyszer jelenjenek meg a közvetítő előtt, tegyenek érdemi kísérletet – mondja Krémer András, az Országos Bírósági Hivatal mediációs munkacsoportjának tagja. Hozzáteszi: ezután bármelyik fél dönthet úgy, hogy nem akarja folytatni az eljárást.

Emlékeztet, hogy ez sem teljesen új Magyarországon: gazdasági szervezetek közötti viták során most is igazolni kell, hogy a felek megpróbáltak érdemben egyeztetni, mielőtt perre mentek. – Annyi teher van az igazságszolgáltatáson, hogy a fejlett jogállamokban mindenütt felmerül, hogy könnyíteni kell a bíróságok munkájánA mediáció olcsóbb és gyorsabb a hagyományos útnál, hiszen az egyezség napok alatt létrejön – magyarázza Krémer András, az Országos Bírósági Hivatal mediációs munkacsoportjának tagja. Szerinte azért éppen a bontópereknél és a gyerekelhelyezésnél válhat az eljárás kötelezővé, mert ezek azok az esetek, ahol a felek kapcsolatban maradnak a közös gyerek miatt, így különösen fontos, hogy olyan megoldás szülessen, amivel mindketten elégedettek.

Eddig egyébként itthon kevesen éltek ezzel a lehetőséggel a válásuk során, évente 600 ilyen pár van, miközben több mint húszezer válás. Ugyanakkor, akik mégis a mediáció mellett döntöttek, több mint hetven százalékban meg tudtak egyezni. Nő- és gyermekvédelemmel foglalkozó civil szervezetek bírálták a kötelező mediációt itthon és külföldön is, szerintük egy bántalmazó kapcsolatban kifejezetten káros lehet, hogy az áldozatot arra kötelezik, hogy egyezkedni próbáljon azzal, aki megverte, megalázta. Krémer András megérti ezeket a véleményeket, ugyanakkor szerinte egy mediátor sem kényszerít egyezséget egyik félre sem, mert a sikert esetükben nem az egyezségek száma jelenti, hanem az, ha olyan egyezség születik, amivel mindkét fél elégedett.

 – A részletszabályok később fognak megszületni, de a mediátorok felelősek a szakszerű eljárások levezetéséért, nem asszisztálhatnak olyan megegyezéshez, melyben a felek nem önállóan alakítják ki álláspontjukat, vagy bármelyik fél sérülhet miatta. Ebben minden érintett szakma képviselői felelősek: gyermekvédelem, bírák, mediátorok, ügyvédek, jogvédők – sorolja. Nemrég az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is vizsgálta a kérdést. Szabó Máté, az Alapvető Jogok Biztosa szerint a mediáció hatékony, olcsó és gyerekbarát konfliktuskezelési módszer, a magyar gyermekvédelmi és igazságszolgáltatási szervek szakemberek és jogszabályok hiányában mégis alig használják.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzék 350 tagjából csak 29-nek van mediátori képesítése, pedig szerinte a gyerek érdekét szem előtt tartó eljárások megkívánnák, hogy az ügyintézők ismerjék az alternatív konfliktuskezelési módszereket. Krémer András szerint, ha hirtelen minden bíró, aki teheti, mediációra kötelezné a feleket, valóban nem lenne elég megfelelő szakember. Azonban a törvény csak lehetőséget ad erre, így a módszer fokozatosan fog elterjedni, felhasználva a tapasztalatokat, s a remélhetően készülő hatásvizsgálatokat, kutatásokat.

– Az ember úgy működik, hogy amit maga dönt el, azt betartja, amire kötelezik, azt viszont nem okvetlenül – vázolja a módszer lényegét egy gyakroló mediátor. Egyelőre elsősorban iskolázottabb emberek kérik a mediátorok segítségét, akik nem akarják, hogy olyan fontos kérdésekben, mint például, hogy ki, hányszor láthatja a közös gyereket, egy idegen döntsön a fejük felett.

Inkább megegyeznek egy mindkettejük által elfogadható megoldásban, aminek betartását három hónappal, fél évvel és egy évvel később is ellenőrzi a mediátor. A mediátor szerint a bírósági eljárástól nemcsak olcsósága, hanem az is megkülönbözteti a mediációt, hogy még az anyagi javak felosztásakor is figyelembe veszik az érzelmi kérdéseket. Vagyis nemcsak arra törekszenek, hogy a felek igazságosan osztozkodjanak, hanem arra is, hogy mindenki a számára legfontosabbat kapja.

A mediációs üléseken sokszor előfordulnak heves érzelemkitörések. Végül azonban a legreménytelenebb ügyekben is létrejöhet egyezség, de az is gyakran előfordul, hogy az egyik fél teljesen meggondolja magát. Nemrég volt olyan esete, ahol a férj határozottan válni akart, végül azonban a folytatás mellett döntött, a kapcsolat korábbi vitás kérdéseit, a gyerekkel való foglalkozástól a hosszú hétvégék eltöltéséig egy részletes egyezségben szabályozva."

Forrás: www.nol.hu

e-mail icon Facebook icon