Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

A mediáció története

A mediáció története hosszú múltra tekint vissza. Előzményének tekinthető, hogy a semleges, külső fél beavatkozása és közvetítése a konfliktusban, feszültségben lévő felek között számos kultúrában ismert volt, már több száz évvel ezelőtt. Már a Bibliában is megjelenik a gondolat, hogy vitás helyzetekben kívülálló bevonása szükséges.

Gyakran a papok, sámánok töltöttek be ilyen közvetítő szerepet, és volt olyan kultúra is, ahol ezt a szerepkört hagyományosan asszonyok töltötték be. A különféle törzsi vagy etnikai csoportok között gyakran a közösség öregjei vállaltak békítő szerepet, Kínában a konfliktusmegoldás fő eszköze volt. Az ókori görög városállamok egymás közti vitáik során gyakran más városállamokat vontak be a megegyezés folyamatába. Később is először nemzetközi konfliktusokban alkalmaztak a mediációhoz hasonló módszert, a nemzetközi diplomácia ma is mediációhoz hasonló eszközöket alkalmaz, amikor egy-egy ország közvetít két vitában álló állam között.

A módszert korunkban a XIX. századi, amerikai puritán közösségek kezdték el alkalmazni, majd a harmincas évektől munkajogi és szakszervezeti vitákban használják a mediációt. Húsz évvel később, a II. világháború után szintén Amerikában a békéltetés új technikái jelennek meg a gyakorlatban: megnőtt az emberek igénye a demokráciára, már képesek és hajlandóak a konfliktusokat megbeszélni. A mediáció az 1970-es évektől kezdett rohamosan elterjedni, ekkor már Nagy-Britanniában is alkalmazzák családi és válóperes ügyekben. A nyolcvanas évektől amerikában és számos európai országban kötelező, vagy ajánlott a per előtt vagy helyett mediációs eljárás alkalmazása. Ennek oka a bíróságok tehermentesítése és az is, hogy a mediációval létrejött megállapodásokat a felek sokkal inkább betartják, mint a bírósági ítéleteket.

Magyarországon a mediációt - bár gyökerei tág értelemben az államalapításig visszanyúlnak - a kilencvenes években kezdték el alkalmazni civil szervezetek és 2002-ben jött létre törvényi szabályozása. 2014-től pedig az új polgári törvénykönyv szerint bizonyos esetekben már kötelező lesz a mediáció igénybevétele.

A mediáció történetéről részletes és nagyon érdekes olvasnivaló dr. Varga Szabolcs doktori értekezésének  "VII.1. Alternatív konfliktusmegoldási lehetőségek története" fejezete.

e-mail icon Facebook icon