Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

A párkapcsolat szakaszai

A párkapcsolatok fejlődésének sajátos dinamikája van: voltaképpen szakaszokra bontható, amelyek egymást követik és egymásra épülnek. Ezeken a sorrendben egymást követő fázisokon minden kapcsolat végighalad, sok esetben az egyik-másik fázisban történő megrekedés okozza a kapcsolati problémát.

A párkapcsolat valójában két életút találkozása, ahol a két ember egyéni fejlődésének és a párkapcsolat saját fejlődésének kell összhangban élnie egymással. A párkapcsolat fejlődése éppen úgy kríziseken keresztül történik, mint saját fejlődésünk: egymást követő kihívásokon kell keresztülmennie. De eltekintve a kapcsolatonként különböző krízishelyzetektől, a párkapcsolatok alakulására az alábbi szakaszok mindenképpen jellemzőek.

A kapcsolat első szakasza a szimbiózis. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor mindkét fél úgy érzi, hogy "egyformán gondolkodunk, annyi mindenben egyetértünk". Ez a szerelem időszaka, amikor törekszünk arra, hogy minél többet együtt legyünk. Ez az időszak az, amin az egész kapcsolat alapul, az az érzelmi tartalék, amihez a későbbiekben vissza-visszanyúlunk. De törvényszerű, hogy véget ér. Ha a kapcsolat a szimbiózis fázisában megreked, akkor a külvilág kirekeszti a párt, nem éri őket új impluzus és az "egymásba fordulás" végül unalomhoz vezet. A megrekedés oka lehet, ha az egyik vagy mindkét fél gyermekkori hiányait szeretné bepótolni a másikkal, nem felnőttként vesznek részt a kapcsolatban, hanem elfogadást és függőséget igénylő gyermekként.

Az első szakaszt követi az "én" időszaka: ez a második fázis. Amikor már mindent tudunk a másikról, sokmindent átéltünk együtt és előjön az igény arra, hogy meghúzzuk határainkat. Hogy "én ki vagyok". Ebben az időszakban felszínre kerülnek a különbségek, az egyéni igények. Ilyenkor alakulnak ki a szerepek. És ilyenkor fontos, hogy úgynevezett "én-üzenetekkel" kommunikáljunk, azaz ne támadjunk, ne elvárjunk, hanem igényeinket nyíltan fejezzük ki. Jó esetben ekkor a felek egymást segítik egyéni céljaikban. De ehhez sok-sok beszélgetés kell, hogy az én-időszak ne váljon az eltávolodás időszakává. Ha az egyik fél megreked a szimbiózis fázisában, míg a másik már továbblépett az én-időszakba, akkor konflitusok keletkeznek. Nem értik egymást. Fontos tehát felismerni, hogy valamelyik fél esetleg a függőség állapotában maradt, ahelyett, hogy elengednék egymást úgy, hogy közben mégis együtt vannak.

A párkapcsolat harmadik szakasza az "ők" időszaka. A külvilág felé fordulásé. A szimbiózisban a felek egymásra figyelnek, az én-szakaszban saját magukra. Itt a harmadik időszakban megjelenik az igény arra, hogy a külvilágba kilépjenek, egymást és magukat ott megmutassák. Erősödnek a baráti kapcsolatok, előtérbe kerül a karrier, az előrejutás, a sikerek. A hely a társadalomban. Előfordul, hogy a felek nem egyformán haladnak a párkapcsolatban, egyikük az én-fázisban ragadva még önmagával foglalkozik, míg a másikuk sikeressé válik - ez is konfliktusokhoz vezethet.

A kapcsolat negyedik szakasza a "te" szakasz. Kialakul az egyensúly, már tudnak a másikra figyelni. De egészen máshogy, mint a szimbiózisban. Tudják segíteni a másikat a nehézségek közepette, mélység és szeretet alakul ki a kapcsolatban.

Nagyon szemléletes az a példa, amit a párkapcsolatról a mediátor-képzésen hallottunk: két kis sün a hidegben összebújnak, de a tüskéikkel szúrják egymást. Távolabb mennek hát egymástól, mígnem a hideg ismét egymás felé mozdítja őket. Kissé már jobban el tudnak helyezkedni, de még mindig fájnak a tüske-szúrások. Ígyhát ismét eltávolodnak a másiktól, miközben vágynak vissza. És ahogy újra és újra eltávolodnak és visszatérnek egyre jobban megtalálják azt a helyzetet, amiben már nem szúrják egymást a tüskéikkel, hanem csak élvezik a másik melegét.

e-mail icon Facebook icon