Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

A válás hatása a gyerekekre

A válás a gyermekek életében - legyenek bármilyen életkorban - meglehetősen nagy változást jelent, azt szokták mondani, hogy nagy trauma. Mégsem megoldás, hogy a gyermekek érdekében együtt maradjunk... Mire érdemes odafigyelnünk, ha a kapcsolatunk nem működik, de gyermekeinknek a legjobbat akarjuk?

A cím igazából megtévesztő: természetesen a válásnak is hatása van a gyermekre, de a hatás nem a válással kezdődik... Valójában a kapcsolat megromlása van hatással rá és ezt csak tetézi, ha végül válásra kerül a sor. Ez azt is jelenti, hogy igazából a szülők egymáshoz való viszonya az, ami hat a gyermekre, és ez jó hír. Ha ugyanis a szülők jó viszonyban válnak el és jó kapcsolatban maradnak, akkor ezzel mindent megtettek, amit gyermekeik érdekében megtehettek ebben a helyzetben.

A válással kapcsolatos negatív hatások csökkentéséért tehát szülőként nagyon sokat tehetünk. Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy a gyermekek - természetesen életkorukkal összefüggésben más-más mértékben - de nagyon sokszor úgy "gondolkodnak", hogy biztos ők voltak rosszak, ők tettek valamit, hogy ez történt. Hogy minden miattuk van. Fontos tehát, hogy sokat beszélgessünk a gyermekkel arról is, hogy mindez nem miatta van, egyszerűen így alakult, de ő biztos lehet abban, hogy apa is és anya is őt éppen úgy szereti ezután is. Alapvetően fontos tudnunk, hogy a gyermekek szorongását - mint ahogy a felnőttekét is egyébként - a bizonytalanság csak fokozza. Ha megpróbáljuk "kímélni" őt, elhallgatjuk előle, hogy mi várható, vagy hogy mi zajlik, akkor - mivel érzi maga körül a megváltozott légkört - a szorongása csak nő. A határozott, biztonságot nyújtó légkör megteremtése talán a legfontosabb.

A válás - akármennyire fáj is és szeretnénk elkerülni - hatással van a gyermekeinkre. Ezt nem lehet "megúszni". De segíteni tudjuk őket, hogy mielőbb túlessenek a veszteség feldolgozásán, azon, hogy "anya és apa már sosem lesznek együtt". A válás feldolgozásának folyamata során a gyermekeknél általában átmenetileg érzelmi és magatartási zavarok jelentkeznek, amelyek nagyjából egy évig tarthatnak és teljesen normális reakciók. A harag, a fájdalom kifejezése természetes és érthető reakció. Emiatt nem kell aggódni, türelemmel és szeretettel, elfogadással gyorsíthatjuk a folyamat lezajlását.

Előfordul, hogy a gyermekre látszólag "semmilyen hatással nincs a válás". De sajnos ez csak a látszat: a gyermekek sokszor igyekeznek megfelelni az elvárásoknak, tekintettel lenni szüleikre, miközben a terhet magukban cipelik, ami roppant megterhelő számukra. Segítenünk kell nekik. És ez nem könnyű, hiszen mi magunk is éppen veszteséget élünk át, nehéz döntést hoztunk vagy nagy traumát szenvedtünk el. Minél előbb túl vagyunk rajta mi, szülők, annál könnyebb lesz a gyermeknek is.

Ezért nagyon káros a hosszas bírósági "hercehurca", a hónapokig-évekig tartó tárgyalássorozat bizonytalansága, tetézve azzal, hogy "vajon kihez kerül a gyerek?". Ami éppen a gyermek számára a legnagyobb bizonytalanság, és így a legnagyobb teher. Azzal teszünk tehát jót, hogy ha a döntés megszületett, akkor minél gyorsabban, minél jobb viszonyban válunk el egymástól és a gyermek lehetőleg folyamatosan, mindkét szülővel kapcsolatban marad.

Mit tegyünk tehát a gyakorlatban? Próbálunk meg minél jobban együttműködni szülőkként. Egymást ne szidjuk a gyermek előtt és ne kényszerítsük állásfoglalásra, ne akarjuk a magunk oldalára állítani. Személyes indulatainkkal szemben mindig tartsuk szem előtt, hogy mi a gyermekünk érdeke. Hiszen ő az, akiért mindent megtennénk és megteszünk, próbáljunk meg az ő érdekében minél inkább uralkodni a másikkal szembeni indulatainkon. Fontos, hogy mi magunk is elfogadjuk és azonosuljunk azzal a gondolattal, hogy a gyermek mindkettőnké. Mindkettőnket szereti. Tudjunk róla, hogy ha "támogatót" csinálunk belőle és a másik szülő ellen fordítjuk, akkor lélekben szolidáris lesz a "szidott" másik szülővel, hiszen őt is szereti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ne akadályozzuk a kapcsolattartást, sőt, segítsük elő! Mindent meg kell tennünk azért, hogy a gyermekben az elszakadás fájdalma csökkenjen és biztonságban érezze magát!

A mediációval történő válás nagy előnye, hogy a gyermekek szempontjait kiemelten figyelembe tudja venni. A bírósági gyakorlat - a rendszer tehetetlensége és a személyre szabottság hiánya miatt - nem kedvez annak, hogy a gyermekek minél kevésbé sérüljenek a válás során. A szülők sokszor eszközként használják őt egymás elleni "harcukban", bele sem gondolva, hogy milyen hosszan tartó sérülések és rossz minták rögzülnek ilyenkor a gyermekben.

Emlékezzünk a kaukázusi krétakörre: amikor a gyermeket szerető nevelőanyja és az őt megszerezni kívánó "valódi" anya összevitatkoznak hogy kié legyen a gyermek, a döntés az, hogy azé legyen, aki a földre rajzolt körből ki tudja rántani. A gyermeket igazán szerető anyának azonban nincs szíve fájdalmat okozni és nem rángatja ki a körből - így bizonyítva, hogy a bölcs döntés amellett szól, aki a gyermek érdekeit nézi, nem a sajátját...

e-mail icon Facebook icon