Dr. Barna Andrea

Hírek

Honlapom 2024. őszén megújul, szeretettel várom az új honlapon is. Kellemes nyári pihenést kívánok!

barna.andrea.pszi@gmail.com      70-9423236


Tisztelt olvasóim, 2024/25-ben a Közép-Európai Mediációs Intézet KEMI Mentor képzésén veszek részt, amellyel a legmagasabb  szintű szakmai szervezet tagjaként további speciális ismereteket szerzek majd.


Kedves érdeklődők, örömmel osztom meg, hogy 2023. júniusában a KRE pszichológia szakán viselkedéselemző diplomát szereztem, tanulmányaimat a Debreceni Egyetem mesterszakán folytatom. Jogász és kommunikációs végzettségeim mellett pszichológiai szaktudasomat is a legmagasabb szintre szeretném emelni ügyfeleim még jobb támogatása érdekében.


Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Az NLP, mint a mediációt segítő módszer
NLP oklevél - Barna Andrea mediátor

2013 februárjában Bíró Gyula, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora egy éves NLP-NLPt sajátélményű önismereti kommunikációs és gyakorlati tanfolyamot indított, amelyre nagy érdeklődéssel és várakozással jelentkeztem.

A tanfolyam során rengeteg, a mediációban hasznosítható tudást szereztem, és 2013 decemberében megkaptam az NLP Practitioner oklevelet.

Mit jelent az NLP? Hogyan segíti a mediátort és ezáltal mit ad a párkapcsolatukat javítani, vagy a válásukat békében lefolytatni kívánó ügyfeleknek? 

Az NLP a neuro-linvisztikai programozás, az NLPt a neuro-lingvisztikus pszichoterápia elnevezés rövidítése. A hosszú név mögött egy gyakorlatias, egyszerűen használható kommunikációs módszer áll, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt alakítottak ki több terápiás módszer eredményeinek felhasználásával. Az NLP célorientált, hatékony módszer arra, hogy a kommunikáció terén a legeredményesebbek lehessünk.

Az NLP rövidítésben a "neuro" szövegrész arra utal, hogy magatartásunk az érzékelésen alapul, a "lingvisztikai" szó a nyelv kommunikációban betöltött szerepére utal, míg a "programozás" azt jelenti, hogy mindannyiunknak megvannak azok a módszerei, amelyekkel kapcsolatainkat alakítjuk, de könnyen és gyorsan elsajátíthatjuk azokat a jobb módszereket is, amelyekkel azután hatékonyabbak lehetünk.

Az NLP módszerei közül néhány igazán közel került hozzám és sok közülük a hétköznapi életben is jól hasznosítható, nem beszélve a mediációs folyamatról. Ilyen például, hogy a kommunikáció során sokszor - mint tapasztaljuk - mást mondanak a szavak és mást a beszélő gesztusai, hangsúlyai. Néha még magunkon sem vesszük észre, hogy sugárzó arccal beszélünk például kudarcainkról, mosolyog a szemünk, miközben panaszkodunk... Ha ezzel kapcsolatban visszajelzést kapunk, akkor már tudatosulhat, hogy mik a valódi érzéseink az adott helyzettel kapcsolatban, így nagyot léphetünk az önismeret felé, ami a jó kapcsolatok alapja.

Az információk sok "csatornán" érkeznek el hozzánk és mindannyiunknak megvan a személyes mintázata arra, hogy hogyan észleli maga körül a világot. Van aki inkább képekben gondolkodik, másnak a hangok, vagy az érzések a fontosabbak. Ez pedig a beszédünkben is megjelenik: a szinonímák lehetőséget adnak arra, hogy pontosan fejezzük ki magunkat, úgy, ami csak ránk jellemző. Például van aki úgy fogalmaz: "rögtön éreztem, hogy itt valami nem stimmel", más úgy: "rögtön láttam, hogy itt valami nem stimmel". Mondataink tele vannak a ránk jellemző érzékelési mintázatra utaló szavakkal, és öntudatlanul ráhangolódunk egymás mintázataira, ha szimpatikusnak találjuk őt. A konfliktusok során a félreértések is ebből adódhatnak azonban: félreértjük egymást, mert nem úgy beszélünk, hogy a másik is megértse, talán mert más az észlelési mintázatunk. Ha megfigyeljük magunkat, társunkat, akkor lehetőségünk nyílik felismerni, hogy hogyan kommunikálhatunk úgy vele, hogy valóban megértse, és azt értse, amit mondani akarunk.

A kommunikáció meta-modellje segítségével jobban megérthetjük egymást: a mondataink gyakran tartalmaznak általános kifejezéseket, amelyek félreértésekhez vezethetnek: a másik fél úgy értelmezi ezeket, ahogyan az ő világában szerepelnek. "Mindig azt mondod, hogy...", "te soha nem csinálod azt, hogy..." - ezek a mondatok pontosítás nélkül csak a vitához szolgáltatnak alapot. De ha rákérdezünk, hogy "például mikor? Mire gondolsz, amikor azt mondod, hogy soha?", akkor hatékonyabbá válik a kommunikáció.

Persze itt ehelyütt csak rövid, könnyen érthető, szemléletes példákkal lehet illusztrálni azt, hogy hogyan lehet a személyes fejlődésünk, probléma-megoldásunk, a kommunikációnk javára az NLP módszere, valójában a gyakorlatban tapasztalható meg, hogy milyen hasznos ismereteket ad a konfliktuskezeléshez.

e-mail icon Facebook icon