Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Mindig fájdalommal jár, ha véget ér egy kapcsolat?

Ha valódi kapcsolat alakult ki két ember között, a szakítás fájdalommal jár. A szakítás veszteség, amely hasonló érzéseket kelt, mint a gyász.

Néha úgy tűnhet, hogy mégsincs fájdalom, csak megkönnyebbülésMiért mondom mégis, hogy a szakítás mindenképpen fájdalommal jár?

Sokszor a kapcsolat végén már csak a rosszat látjuk és örülünk, hogy vége. Pedig volt benne jó is, hiszen azért választottuk annak idején a másikat. Ezt azonban ilyenkor nem látjuk, mert így könnyebb. Átmenetileg. A rossz történések felidézésével próbáljuk meg elkerülni a fájdalmat, ami bennünk van. Így azonban a haragunk uralkodik és továbbra is hozzáköt volt társunkhoz: a negatív érzelmek éppúgy kötnek ugyanis, mint a pozitívak. Így még sokáig nem állunk készen egy új kapcsolatra.

Nehezebb út, de valódi elszakadáshoz vezet azonban, ha felidézzük, ami szép volt és átvisszük azt a jövőnkbe, új életünkbe. Kevesen mondják ezt ki, mert így a fájdalommal kell szembenézniük. Ha felidézzük a jót, rögtön arra gondolunk, miért is nem maradhatott úgy, mi vezetett ide? Ki a hibás? Az okok keresésével kitérhetünk a fájdalom elől és sokszor ez a könnyebb. De lehet úgy is tekinteni, hogy a valódi okok ennél mélyebbek és valójában legtöbbször rejtve maradnak. A megfogalmazott kifogások valójában csak kifogások. Ha lemondunk az okok kereséséről, akkor voltaképpen elfogadjuk a sorsot, amit nem tudunk átlátni.

Persze könnyű leírni, hogy egyszerűen csak el kell ismernünk, hogy történt valami, amin nem áll hatalmunkban változtatni. Megvalósítani sokkal nehezebb. Más szemléletmódot kíván, mint amivel a hétköznapokban élünk. Ez a szemléletmód felelősségteljes és megtisztító hatású. Ha a szakításkor kimondjuk, hogy "szerettelek és most nagyon fáj", akár csak magunknak, már tettünk egy lépést afelé, hogy a kötelék valóban elszakadjon és készen álljunk egy új kapcsolatra. Persze a kimondás valóban nehéz és fájdalmas. De ezen a fájdalmon előbb-utóbb át kell esnünk. Ha hagyjuk, hogy megfelelően gyászoljunk, akkor utána nincs több szemrehányás, csak a tisztelet marad: hogy valaha egymást választottuk. A válási mediáció során a mediátor segítségével a kapcsolat érzelmi részének lezárása felé is nagy lépés történhet, már a mediációs ülést megelőző egyéni beszélgetések alatt.

A szakítást ritkán kezdeményezi mindkét fél egyszerre. Még ha mindketten úgy is gondolják, hogy ez a kapcsolat már nem működik, maga a tény, hogy ezt kimondjuk, fájdalmas. Sokszor az az erősebb, aki ezzel szembe tud nézni és ki tudja mondani. A másiknak viszont nehéz ezt hallania, még ha magában egyet is ért vele. Úgy érezheti, hogy a másik irányítja a dolgokat azzal, hogy kimondta, eldöntötte. Ilyenkor jó, ha tisztán látja, hogy valójában a másik segített neki: helyette is lépett. Az, aki a szakítás mellett dönt, valójában felvállalja a döntés felelősségét. És ez nehéz teher. A másik fél pedig az "elhagytak" érzését éli át.

Persze előfordul olyan is, hogy az "elhagyott" fél valójában már sokkal előbb döntött magában, csak a kimondás felelősségét teszi át a másikra. Ilyenkor ő csak megkönnyebbülést érez, viszont a "döntéshozó" terhe ezzel még nagyobb, mert rákényszerítették a felelősséget és olyan lépést kellett tennie, amit valójában nem ő döntött el. A "közös megegyezéses" szakítás is fájdalommal jár tehát, mindkét fél részére.

Ennél is nagyobb fájdalom, ha az egyik fél még szeretné folytatni a kapcsolatot. Ilyenkor sokszor illúzióról van szó, és ez a gondolat segít az elhagyottnak: ha a másik nem akar már velem lenni, akkor ezt tudomásul kell venni, minden más csak illúzió. Ha szembenézünk a fájdalommal és tiszteletben tartjuk a sorsot, akkor ez is könnyebb. 

A tudomásul vétel különösen nehéz, ha valamilyen sérelmet is okoz az elhagyó. De még ha valamilyen vétek vezetett is a szakításhoz, afelett, ami a vétekhez vezetett, szintén nincs hatalmunk. Itt is visszaköszön, hogy a megnyugvást az hozhatja, ha tiszteletben tartjuk és elfogadjuk a sorsot.

Ha a szakító párnak gyermekei vannak, a felelősség még nagyobb. De látnunk kell, hogy bármilyen rossz is a válás a gyermekeknek, még mindig jobb, mint egy rossz kapcsolatban élni. Sokszor nem is gondolunk rá, hogy a gyermekekre milyen nagy hatással van a szülői minta: valójában nincs más mintájuk. Éveken át minden nap ebben élnek, ígyhát minden más minta, amelyet ismerősöknél, filmekben vagy máshol látnak, eltörpül emellett. Nem beszélve róla, hogy a család: rendszer. Minden tagja "össze van kötve" egymással. És a gyerekek nálunk sokkal érzékenyebbek a hangulatokra, a légkörre. Nagyon fontos, hogy ha szülők vagyunk, a szakításkor a gyermekek érdekében el kell ismernünk, hogy "mindketten egyformán jók vagyunk számukra"! Ha elutasítjuk a gyermekek apját/anyját, akkor a gyermekben is elutasítunk egy részt: ami az apától/anyától származik. És ez nagyon nyomasztó a gyermek számára...

e-mail icon Facebook icon