Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

A mediátor meg akarja menteni a kapcsolatot?!

Nem. A mediáció ebben az értelemben nem ki-békítő eljárás. A mediáció annak a célnak az elérésében segít, amit a felek kitűztek: legyen az a kapcsolat újjáépítése, vagy békés lezárása.

Van egy olyan arca, amelyik békít...

Az a tapasztalat, hogy a válási mediációra jelentkezők közel fele végül mégsem válik el. Meggondolják magukat, de nem azért, mert a mediátor ékesszólásával meggyőzte őket, hogy bizony, mégiscsak jó ez a kapcsolat. Hanem mert sokszor már egy találkozás elég egy objektív kívülállóval, a mediátorral, hogy a kapcsolat új fényben tűnjön fel. A válásra jelentkezés sokszor segélykiáltás: csináljunk valamit, mert ez így nem jó! Ilyenkor valójában párkapcsolati mediációt szeretnének, segítséget kérnek a kapcsolatuk helyrebillentéséhez. A mediáció "békítő eljárás" mívoltára van szükségük. Szinte az első pillanatban érezhető, hogy a bejelentkezett pár valójában mit szeretne.

És van a mediációnak egy olyan arca, amelyik elválni segít...

Amikor a válási szándék nem segélykiáltás. Hanem szilárd döntés. Ilyenkor a mediáció elválni segít, ebben az értelemben a mediáció "elválasztó eljárás". Ahogy szoktuk mondani: válás bírósági tárgyalások nélkül.

Azt vettem észre, hogy van olyan téves elképzelés, hogy a mediáció kibékítő eljárás: "nem megyek mediátorhoz, mert én már nem akarom ezt a kapcsolatot!". A mediátor azonban nem kibékítő. Abban az értelemben semmiképpen, hogy minden vágya lenne kibékíteni a feleket és rózsaszín keretben ismét együtt látni őket. Nem. A mediáció célja az, hogy a felek békében legyenek egymással. Együtt vagy külön, ahogy ők szeretnék. De békében. Ha elválnak, legyen teljesen lezárva a kapcsolat, ne csak azt higgyük, hogy le van. 

Sokszor aki válni akar úgy van vele: "ezt a döntést már meghoztam, minek a másikkal érzelmekről beszélni, azok már pont hogy nincsenek, ezért van vége. Ne akarjon senki arról beszéltetni, hogy milyen érzelmek vannak, voltak: osztozzunk és felejtsük el egymást." Ilyenkor lehet, hogy a sértettség beszél belőle, vagy a félelem, hogy esetleg meggondolja magát, mindenesetre indulatok vannak. Mert amikor a válás megtörténik, akkor még vannak érzelmek. Akkor is, ha azt gondoljuk, hogy nincsenek. Amíg ezek fennállnak, addig nincs lezárva a kapcsolat, addig nem kezdődhet új élet.

A bírósági válás során ezek az indulatok csak nőnek, gyűlik a sérelem, még több érzelem keletkezik és a felek továbbra is egymáshoz vannak kötve, a bírósági tárgyalások egymást követik. Miben más a mediáció? Nem abban, hogy az érzelmek kitárgyalásával megpróbálja újra összehozni a feleket! A mediáció segít elválni egymástól érzelmileg is.

e-mail icon Facebook icon