Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Mit jelent a párkapcsolati mediáció?

Mediátorként kétféle mediációval foglalkozom: válásokkal, és a párkapcsolat javítását célzó mediációval. A párkapcsolati mediáció szintén konfliktuskezelés, mint a válási mediáció, de célja más.

A párkapcsolati mediáció célja a kapcsolat problémáinak megoldása, azaz egy jól működő, boldogító kapcsolat kialakítása.

A párterápiától eltérően azonban nem "vájkál", hanem gyakorlatias, hatékony módszer. Természetesen a párkapcsolati mediáció - eltérően a válási mediációtól - nem hivatalos eljárás:-) Kötetlenebb, érzelmi alapú, azonban a mediáció menete egy szempontból hasonló: nálam ez is két szakaszból, egyéni külön-külön találkozásokból, és aztán a közös találkozóból, a mediációs ülésből áll.

Párkapcsolati mediációra akkor érdemes jelentkezni, ha a kapcsolat nem jól működik, konfliktusos, de a válás nem merül fel, vagy felmerül, de még érezzük, hogy lehetne visszaút. Nagyon sokszor  - az esetek 40%-ában - a válási szándékkal érkezők végül inkább kapcsolatukat javítják... Így döntenek menet közben. Talán mert az "el akarok válni!" inkább csak segélykiáltás...  Kérdés, mikor jön el az a pont, hogy mediátorhoz forduljunk párkapcsolati konfliktusunkkal? Minél előbb... Mert ha felmerül a kérdés, hogy külső segítség szükséges, akkor általában tényleg szükséges. És mert minél előbb kezelünk egy konfliktust, annál nagyobb az esélye a megoldásnak, mielőtt elmérgesedne és visszafordíthatatlanná válna a folyamat.

Néhány szó tehát a párkapcsolati mediációról...

A Nagy Zsóka által kidolgozott és általam is alkalmazott mediációs eljárás két fő részből áll: először külön-külön beszélgetek a pár két tagjával, empátiával de objektíven meghallgatom és egy-egy kérdéssel új gondolatokra indítom őket. Közelítem az álláspontjaikat, igyekszem kimozdítani őket saját hadállásukból, megértetve velük a másik szempontjait, motivációit. Sok mindenre fény derült az egyéni beszélgetések során, mindkét fél felismer sok olyan dolgot, amire korábban nem is gondoltak. Minden helyzet, minden kapcsolat más, ezért nem lehet általánosítani, hogy miről esik szó az egyéni beszélgetések során. De minden kapcsolatnak vannak értékei, az induláskor teli ez a "kosár", aztán sokszor szépen lassan kifogy. Fel kell tölteni ismét. Az egyéni beszélgetések annyira személyre - és a kapcsolatra - szabottak, hogy lehetetlen felsorolni, hány és milyen kérdés merülhet fel...

Az egyéni beszélgetések során családállítói és NLP terapeuta tanulmányaim során szerzett ismereteimet is alkalmazom, egy-egy ilyen beszélgetés hasonló, mint amit tanácsadóként, coachként is folytatok a hozzám fordulókkal. Gyakorlatiasan, célorientáltan dolgozunk, de nagy odafigyeléssel és empátiával. Legtöbbször kommunikációs problémák állnak a konfliktus hátterében, de előfordul, hogy hozott családi minták vagy egyéni problémák állnak mögötte. Ilyenkor is tudok segíteni. Egyébként maga az, hogy egy kívülálló számára vázolja az ember a problémát és az kérdéseivel rávezeti dolgokra, már önmagában sokat segít. Persze előfordul az is, hogy mediáció keretében nem kezelhető, súlyosabb egyéni gondok húzódnak meg a kapcsolati probléma mögött, ilyenkor lehetőség van felfüggeszteni a mediációt és azok megoldása után tovább haladni.

Amikor megfelelően előkészítettük a "megállapodást", akkor kerül sor a mediációs ülésre. A megállapodás párkapcsolati mediációnál egyfajta szövetség, "szerződés". Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a megállapodás arról szól, hogy a kapcsolatuk javítása érdekében milyen lépéseket tesznek meg. Természetesen megegyezve abban, hogy mi az amit teljesíteni tudnak és mi az amit részben, vagy más módon.  A következő időszakban ezt a megállapodást igyekeznek betartani és ha igénylik, néhány hónap múlva együtt áttekintjük, hogy szükséges-e módosítani, hogyan alakult a kapcsolat azóta.

Mindig egyedi, hogy mit tartalmaz a megállapodás, ez a pár saját "térképe" ahhoz, hogy megtalálják az utat vissza egymáshoz. Miután az egyéni beszélgetések során mindketten jobban megértették a másikat és felismerték saját hibáikat is, az indulatok elmúlnak és helyükre az együttműködés lép. És a hit, a lendület, hogy tehetnek magukért, a kapcsolatért, az élet nem arról szól, hogy tűrjünk és szenvedjünk, vagy hogy feladjuk. Jó ezt látni, ezért érdemes mediátornak lenni:-)

e-mail icon Facebook icon